Ekskluzivno: nagrada Vesna in nagrada Restart

Datum objave: 23. 9. 2015
Novice

Prva študentka Univerze v Novi Gorici z lovoriko Vesna, nagrado Festivala slovenskega filma

Valerija Zabret ob prejemu nagrade. Foto: Festivala slovenskega filma
Valerija Zabret ob prejemu nagrade. Foto: Festivala slovenskega filma

Vesna za najboljši študijski film in Restart nagrada za najboljši študijski film šli v roke Valerije Zabret a.k.a. Valerie Wolf Gang, avtorici filma Oddaljen spomin (produkcija Visoka šola za umetnost Univerza v Novi Gorici).

Na letošnjem 18. Festivalu slovenskega filma (FSF) v Portorožu, ki je potekal med 15. in 20. septembrom 2015, je Valerija prepričala strokovno komisijo in zmagala v močni konkurenci izbranih študijskih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih in animiranih filmov.

V filmu Oddaljen spomin nas avtorica poetično zapelje v čase pred razpadom Jugoslavije in nas vzpodbudi v razmišljanje o grozotah vojne in minljivosti spomina. Kot so zapisali v obrazložitvi člani žirije: "Radovednost, iskreno čudenje in svoboda izraza se v Oddaljenem spominu združijo v izviren filmski pogled in ta poišče lepoto v svetu, ki bo ostal zapisan samo še na filmu".

Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici izvaja študijski program prve stopnje Digitalne umetnosti in prakse ter magistrski program druge stopnje Medijske umetnosti in prakse s področja filma, animiranega filma, fotografije, novih medijev in sodobnih umetniških praks.

Valeriji iskreno čestitamo!

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si

Avtorica filma Oddaljen spomin Valerija Zabret. Foto: Festivala slovenskega filma
Valerija Zabret skupaj z dekanom Visoke šole za umetnost prof. Boštjanom Potokarjem (desno) in direktorico študijskih programov na Visoki šoli za umetnist prof. Rene Rusjan (levo). Foto: Festivala slovenskega filma