Predavanje v okviru Znanstvenega večera

Datum objave: 19. 11. 2015
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel prof. dr. Alessandro De Angelis (Nacionalni inštitut za jedrsko fiziko (INFN), oddelek Padova (Italija)), z naslovom "Pogled v vesolje v drugačni luči". Predavanje bo potekalo v četrtek, 26. novembra 2015 ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral prof. dr. Samo Stanič, dekan Fakultete za aplikativno naravoslovje in Vodja centra za raziskave atmosfere.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Štiristo let po prvih opazovanjih nebesnih teles skozi optični teleskop se vidna svetloba uporablja za študij pojavov v vesolju le še v manjši meri. Visoko energijske procese po večini proučujemo z uporabo nevidnega dela spektra elektromagnetnega valovanja (od radijskih valov do visoko energijskih gama žarkov) in celo z meritvami do nas prispelih masivnih osnovnih delcev. Novi teleskopi za raziskave vesolja se močno razlikujejo od tradicionalnih optičnih teleskopov ter nam omogočajo vpogled v fascinantne, nove slike vesolja, ki so povsem drugačne od tistega, kar vidimo s prostimi očmi. Te raziskave predstavljajo šele začetek tako imenovane nove Kopernikove revolucije, saj smo ugotovili, da ljudje in naša bližnja okolica nismo zgrajeni iz snovi, ki je je v vesolju največ.
V zadnjih nekaj letih smo v Zemljino orbito, v morske globine ter v oddaljene kotičke Zemlje namestili več novih, visoko-tehnoloških eksperimentov, namenjenih iskanju novih, še nepoznanih oblik mase in energije. Slike vesolja, ki nam jih prikazujejo ti instrumenti, nam že omogočajo vpogled v do sedaj nepoznani novi svet.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si