V SPOMIN - IN MEMORIAM -

Datum objave: 28. 8. 2016
Novice

PROF. DR. JAMES WATSON CRONIN (29. 9. 1931 - 25. 8. 2016)

Foto: University of Chicago News Office
Foto: University of Chicago News Office

V četrtek, 25. avgusta 2016, je umrl Nobelov nagrajenec in častni doktor Univerze v Novi Gorici prof. dr. James Watson Cronin.

Prof. dr. James W. Cronin je doktoriral iz fizike na Univerzi v Chicagu leta 1955. Svoje raziskovalno delo je posvetil študiju nevtralnih kaonov. V začetku šestdesetih let je vodil eksperiment, ki je leta 1963 pripeljal do odkritja kršitve simetrije CP. V zadnjem obdobju se je posvetil raziskavam kozmičnih žarkov pri ekstremno visokih energijah in s tem postal pionir na novem področju astronomije s kozmičnimi žarki. Leta 1995 je k sodelovanju v mednarodni znanstveni kolaboraciji Pierre Auger povabil raziskovalno skupino z Univerze v Novi Gorici in instituta Jožef Stefan pod vodstvom prof. dr. Danila Zavrtanika, kar je ključno prispevalo k nastanku novega raziskovalnega področja astrofizike osnovnih delcev v Sloveniji.

Prof. dr. James Cronin je častni doktor Univerze Pierre et Marie Curie v Parizu in Univerze v Leedsu. Je prejemnik več uglednih priznanj, za odkritje kršitve simetrije CP pa sta James Cronin in Val Fitch leta 1980 prejela Nobelovo nagrado za fiziko. Leta 2000 je profesor Cronin postal častni doktor Univerze v Novi Gorici.

Sodelavke in sodelavci Univerze v Novi Gorici družini izrekamo globoko sožalje.

University of Chicago News Office: "https://news.uchicago.edu/article/2016/08/27/james-w-cronin-nobel-laureate-and-pioneering-physicist-1931-2016"

Priponke