3D vizualizacija podatkov o literarnih avtoricah prejel glavno nagrado žirije Salona ’17

17. november 2017

Letošnjo glavno nagrado žirije Salona 2017 Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) sta prejela prof. dr. Aleš Vaupotič iz Univerze v Novi Gorici in prof. dr. Narvika Bovcon iz Univerze v Ljubljani za projek “3D vizualizacija podatkov o literarnih avtoricah: Citat, Blago, Jezero, Literarne avtorice”.

Dobitnika je izbrala komisija v sestavi Nicole Hewitt, Srečo Dragan in Janez Strehovec.

Serija skulptur in video z naslovom 3D vizualizacija podatkov o literarnih avtoricah se tematsko navezuje na zgodovino (bolj ali manj pozabljenih) akterk evropske literature, je bila zasnovana v 3D CAD programu in nato s pomočjo zlatarske delavnice izdelana v srebru (Zlatarstvo Močnik, Ljubljana). Draguljarski imaginarij z minucioznostjo izdelave se v skulpturicah z naslovi Jezero, Citat, Literarne avtorice in Blago poveže z refleksivnim odnosom do človeškega življenja in sveta, ki je značilen za raziskave v humanistiki. Zgodovina v objektih, govoreči objekti, stvari kot znaki.

Projekt je nastal v okvirih evropskega projekta Potujoči teksti 1790–1914 (HERA CRP Traveling TexTs) na Univerzi v Novi Gorici.

V Narodnem muzeju na Metelkovi v Ljubljani bo razstava na ogled vse do 25. februarja 2018.

Iskrene čestitke!

Andreja Leban, Stiki z javnostmi