Predavanje v okviru cikla Znanstveni večeri

11. marec 2011

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel prof. dr. Igor Muševič (redni profesor za področje fizike, Fakulteta za matematiko in fiziko, Univerza v Ljubljani in Institut J. Stefan) z naslovom “Tekoči kristali, koloidi in fotonika”. Predavanje bo v četrtek, 17. marca 2011 ob 19. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral dr. Samo Stanič, izredni profesor za področje fizike na Univerzi v Novi Gorici. Predavanje bo potekalo v slovenskem jeziku.

Informacijski promet po svetovnem spletu nezadržno narašča, prav tako so vedno večje naše zahteve po čim hitrejši obdelavi podatkov. Oboje je privedlo do razmer, ko klasično zasnovane mikroelektronske naprave za računanje in usmerjanje informacij po svetovnem spletu ne zadoščajo več. Znanstveniki zato pospešeno iščejo načine izdelave svetlobnih vezij, po katerih bi namesto elektrike tekla svetloba, svetlobni tok pa bi nadzirali s svetlobo. V predavanju bomo spoznali, da je takšne nenavadne naprave mogoče zasnovati in izdelati tudi s tekočimi kristali.

Vljudno vabljeni!

Priponke

Dodatne informacije

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si