Predavanje v okviru cikla Znanstveni večeri

Datum objave: 8. 11. 2012
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imela prof. dr. Nedjeljka Žagar (Fakulteta za matematiko in fiziko, Univerza v Ljubljani), z naslovom "Neizogibno mimo: kratek tečaj o napakah vremenskih napovedi".

Predavanje bo v četrtek, 15. novembra 2012 ob 19. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljico, ki ga bo moderiral prof. dr. Samo Stanič, vodja Centra za raziskave atmosfere Univerze v Novi Gorici.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Skoraj 60 let zatem, ko so bile izdelane prve objektivne vremenske napovedi, se zdita dve stvari jasni. Prvič, meteorologi so eni izmed redkih, ki do neke mere poznajo prihodnost. Predvsem se jim zaupa, da poznajo razvoj vremena v prihodnjih nekaj dneh. Prav tako pa prevladuje tudi prepričanje, da meteorologi nikdar nimajo čisto prav, pa čeprav skoraj nihče ne zna tega dejstva natančno obrazloziti. K sreči to meteorologov ne sili v depresijo temveč jih dodatno vzpodbuja k spopadu z izzivi, ki nastajajo zaradi vedno večjih zahtev javnosti po popolnih vremenskih napovedih.

V predavanju bo poslušalcem najprej predstavljeno, da javnost o napakah vremenskih napovedi ne ve praktično nič. V nadaljevanju bo razprava tekla o tem, kaj je o napakah vremenskih napovedi možno vedeti, kaj dejansko vemo in česar vemo, da ne vemo. Predavateljica bo predstavila nekaj primerov svojih raziskav v zadnjih letih in opisala nekaj tekočih projektov.

Vljudno vabljeni!

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si