Evropsko tekmovanje v znanju vinogradništva in vinarstva

Datum objave: 25. 3. 2008
Novice

Med 15. in 20. marcem 2008 je na Portugalskem (Santo Tirso) potekalo tretje evropsko tekmovanje v znanju vinogradništva in vinarstva za študente v starosti med 17 in 25 let (THIRD EUROPEA WINE CHAMPIONSHIP), ki se ga je udeležila tudi Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici.

Evropsko tekmovanje v znanju vinogradništva in vinarstva

Pobudnik tekmovanja, ki poteka vsako leto (lani v Španiji, naslednje leto v Italiji) je EUROPEA - association of European Agricultural Colleges and training institutes.

Visoko šolo za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici so zastopali Peter Bakaršič in Marko Benčina, študenta tretjega letnika ter njuna mentorica Melita Sternad Lemut. Na tekmovanju so se spet odlično izkazali, saj so po lanskem uspehu (dve 2. mesti) svoje rezultate še izboljšali ter v kategoriji Grape growing osvojili 1. in 5. mesto; v kategoriji Wine making 3. in 5. mesto; 1. mesto (z vsemi možnimi točkami) v kategoriji Wine degustation in odlično 2. mesto v ekipnem tekmovanju. Študent Peter Bakaršič pa je tudi evropski prvak v skupnem seštevku.

Tekmovanje je potekalo v angleškem jeziku. Tekmovalo se je teoretično in praktično v treh individualnih kategorijah ter v kategoriji dvojic (ekipno tekmovanje) in še za posebno nagrado »Portugalske« za poznavanje portugalske enografije.

Tekmovalne kategorije:

  • Grape growing (vinogradništvo)
  • Wine making (vinarstvo)
  • Wine tasting (degustacija)
  • Team contest (ekipno tekmovanje)
  • Special Award Portugal ("posebna nagrada Portugalske")

Poleg skupine iz Univerze v Novi Gorici se je na tekmovanje prijavilo še 26 skupin (2 študenta + mentor) iz 11 držav: Avstrije, Belgije, Estonije, Francije, Nemčije, Madžarske, Italije, Portugalske, Slovenije, Španije in Švice.

Dosežen uspeh je zelo pomemben za Visoko šolo za vinogradništvo in vinarstvo, ki v okviru Univerze v Novi Gorici deluje šele tretje leto. Ponovno smo namreč dokazali, da znanje ki ga ponujamo, sodi v sam evropski vrh in je več kot primerljivo z mnogimi priznanimi tradicionalnimi šolami po Evropi.

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si