Predstavitev knjige dr. Irene Avsenik Nabergoj

Datum objave: 10. 1. 2006
Dogodki

V četrtek, 19. januarja 2006, ob 17.00 je bila v knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici predstavitev knjige Ljubezen in krivda Ivana Cankarja.

V zbirki Kultura založbe Mladinska knjiga je novembra 2005 izšla knjiga Ljubezen in krivda Ivana Cankarja avtorice dr. Irene Avsenik Nabergoj, predavateljice slovenske književnosti na Šoli za slovenske študije Stanislava Škrabca Politehnike v Novi Gorici.

Skoraj osemsto strani obsegajoča knjiga je prva sistematična predstavitev etične, socialne in religiozne tematike v celotnem opusu Cankarjevih del. Avtorica s poglobljeno analizo Cankarjevega odnosa do matere, ženske, sočloveka in družbe ter Boga in s primerjalno sintezo razkriva prežetost vseh njegovih literarnih del z občutji greha, krivde in kesanja ter s hrepenenjem po spravi.

Knjigo, ki prinaša nove poglede na velikega umetnika in bo pripomogla k razumevanju njegove literature, bodo v četrtek, 19. januarja 2006, ob 17.00 v knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici predstavili avtorica dr. Irena Avsenik Nabergoj, akademik prof. dr. France Bernik, častni član in nekdanji dolgoletni predsednik SAZU, ter akademik prof. dr. Jože Krašovec, redni profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Moderator bo prof. Zoran Božič, predavatelj na Šoli za slovenske študije Stanislava Škrabca v Novi Gorici. Predstavitev se vključuje v niz slovesnih prireditev v počastitev 10-letnice Politehnike Nova Gorica.

Toplo vabljeni!