Univerza v Novi Gorici bo gostila g. Josepha F. Sutterja iz korporacije Boeing, Seattle, Wasshington, ZDA.

Datum objave: 17. 7. 2006
Novice

Univerza v Novi Gorici bo od 20. julija do 29. julija 2006 gostila gospoda Josepha F. Sutterja iz korporacije Boeing, Seattle, Wasshington, ZDA in mu ob tej priložnosti podelila častni doktorat.

Slavnostna podelitev častnega doktorata gospodu Josephu F. Sutterju bo 21. julija 2006 ob 19. uri na gradu Dobrovo v Goriških brdih. Gospod Sutter bo ob tej priložnosti imel tudi predavanje z naslovom “Reflections - looking back at 40 years as an airplane designer”.

Gospod Joseph F. Sutter se je rodil slovenskim staršem leta 1921 v ZDA. Študiral je aeronavtiko na University of Washington, kjer je leta 1943 diplomiral in postal inženir aeronavtike. Leta 1945 je nastopil službo v Boeingu kot specialist za aerodinamiko. Na osnovi dobljenih izkušenj in izjemnih sposobnosti je nato vodil razvoj treh generacij novih letal. V šestdesetih letih je postal glavni načrtovalec letala Boeing 747, ki je še danes svetovna uspešnica v letalskem prometu in transportu. Gospod Sutter je po vsem svetu postal znan kot »oče Jumbo Jeta«. Njegovo profesionalno delo je povezano z nastankom praktično vseh boeingovih letal (B-727, B-737, B-747, B-757 in B-767) v drugi polovici prejšnjega stoletja. Leta 1986 se je upokojil kot podpredsednik družbe Boeing, še vedno pa je aktiven kot svetovalec pri Boeing Commercial Airplane Group. Gospod Sutter je prispeval tudi k varnosti vesoljskih poletov, saj je kot strokovnjak sodeloval v ameriški predsedniški komisiji, ki je v drugi polovici osemdesetih let raziskovala nesrečo vesoljskega plovila Challenger.

Gospod Joseph Sutter je prejemnik mnogih prestižnih priznanj. Za svoje dosežke je prejel American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) Aircraft Design Award za načrtovanje letala B-747, Guggenheimovo medaljo, Wright Brothers Memorial Trophy in Pathfinder Award of the Museum of Flight. Leta 1984 je postal član ameriške inženirske akademije, leta 1985 pa ga je predsednik Reagan odlikoval z ameriško medaljo za tehnologijo (US Medal of Technology).

Kot svojevrstna potrditev raziskovalne naravnanosti naše ustanove se kaže tudi odločitev Senata Univerze v Novi Gorici z dne 13.4.2004, da v znak priznanja za izjemne dosežke na področju svetovnega razvoja letalstva, podeli Častni doktorat (doctor honoris causa) gospodu Josephu F. Sutterju.

Slavnostna podelitev častnega doktorata gospodu Josephu F. Sutterju bo 21. julija 2006 ob 19. uri na gradu Dobrovo v Goriških brdih. Gospod Sutter bo ob tej priložnosti imel tudi predavanje z naslovom “Reflections - looking back at 40 years as an airplane designer”. V tednu njegovega obiska ga bodo sprejeli tudi visoki predstavniki slovenske oblasti. V sredo 26. julija 2006 bo na Univerzi v Novi Gorici v zvezi z obiskom gospoda Sutterja organizirana tiskovna konferenca.

Vljudno vabljeni tudi na preostale organizirane dogodke v času njegovega obiska.

Priponke