Predavanje v okviru cikla Znanstveni večeri

Datum objave: 29. 4. 2009
Dogodki

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje prof. dr. Jureta Piškurja (Univerza v Lundu, Švedska) z naslovom "Kvasovke in vino". Predavanje bo v četrtek, 7. maja 2009 ob 19. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderirala dr. Lorena Butinar, vodja Centra za raziskave vina na Univerzi v Novi Gorici.

Kvasovke so enocelične glive in so v naravi posebej prisotne jeseni, ko zori sadje in se v okolju pojavijo večje količine prostih sladkorjev. Med kvasovkami najdemo tudi celo vrsto patogenih mikroorganizmov (recimo vrste, ki pripadajo rodu Candida) in industrijskih mikrobov (recimo pivske in pekovske kvasovke, ki pripadajo rodu Saccharomyces). Kvasovke so najbolj raziskani evkarionti. So in še vedno igrajo osrednjo vlogo kot modelni organizem za razumevanje različnih bioloških procesov. Pionirsko vlogo je kvas odigral pri razumevanju fermentacij, izražanju genov, razvijanju tehnik manipulacije dednine, področju genomike (bil je prvi evkarijotski organizem, ki mu je bilo določeno zaporedje dedninskega zapisa) in pri razvijanju post-genomskih pristopov. Izreden razvoj tehnologije določanja genomskih sekvenc je v zadnjih letih povečal zanimanje za različne vrste organizmov, ki so drugače zelo redko zašli v laboratorij in bili predmet raziskav. Tako imamo danes na razpolago že preko sto genomov različnih kvasovk. V predavanju se bo prof. Piškur osredotočil na predstavitev genomskih in post-genomskih metod, ki so zadnja leta omogočile razumevanje biodiverzitete in evolucije kvasovk. Govoril bo tudi o svojem delu s kvasovkami, ki igrajo vlogo pri pripravi in organo-leptičnih lastnostih vina. Predvsem bo poudaril, kako lahko v naslednjih letih povečamo pestrost sevov in vrst, ki bi se uporabljali v vinarstvu.

Priponke

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si