Predavanje v okviru cikla Znanstveni večeri

11. februar 2010

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel dr. Mark Pleško (direktor in soustanovitelj podjetja Cosylab d.d.) z naslovom “Akademska kariera, zaposlitev ali podjetniška pot?”. Predavanje bo v četrtek, 18. februarja 2010 ob 19. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral dr. Iztok Arčon, redni profesor za področje fizike na Univerzi v Novi Gorici. Predavanje bo potekalo v slovenskem jeziku.

Podjetje Cosylab, ki smo ga pred dobrimi osmimi leti ustanovili en raziskovalec z Instituta Jožef Stefan (IJS) in šest njegovih dodiplomskih študentov, je danes med drugim vodilno podjetje na svetu za krmilne sisteme za jedrske pospeševalnike in radioteleskope.

Namen predavanja je pokazati povsem smiselno in možno kariero za ambicioznega in perspektivnega znanstvenika, četudi ne vodi do redne profesure. Videli bomo, da podjetništvo ni zgolj izhod za tiste, ki so neuspešni raziskovalci. V predavanju si bomo ogledali, kako sem nabiral izkušnje na IJS, kako smo ustanovili podjetje in kako nas je IJS pri tem podprl. Skozi prve korake podjetja bomo spoznali podjetniške dileme, ki jih bom ilustriral z nekaj anekdotami. Sledilo bo nekaj samohvale z opisom podjetja danes in z naštevanjem dosedanjih vrhuncev. Objektivno bom poskusil analizirati, kaj smo naredili prav in kaj narobe, in dodal še nekaj nasvetov za na pot tistim, ki jih mika podobna kariera. Priznal bom, da smo imeli čisto srečo, da smo uspeli. Predstavil bom statistično metodo, kako doseči, da se (skoraj) vsakomur nasmehne taka sreča.

Priponke

Dodatne informacije

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si