Predavanje v okviru cikla Znanstveni večeri

15. april 2010

Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel prof. dr. Matjaž Kuntner (Biološki Inštitut ZRC SAZU) z naslovom “Evolucijske oboroževalne tekme pajkov velikanov”. Predavanje bo v četrtek, 22. aprila 2010 ob 19. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral dr. Anton Brancelj, izredni profesor za področje biologije na Univerzi v Novi Gorici. Predavanje bo potekalo v slovenskem jeziku.

V predavanju bom predstavil tropske pajke iz družine Nephilidae, ki so znani po svojem ekstremnem spolnem dimorfizmu in velikanskih mrežah. V desetletnih raziskavah sem našel in opisal nekaj novih vrst pajkov, med katerimi je tudi največji pajek mrežar imenovan Nephila komaci. Najnovejše raziskave pajkov nefilidov kažejo na koevolucijo kompleksnosti morfologij in vedenj med spoloma. Ko se razvije evolucijska novost pri enem spolu, se pri drugem razvije protiprilagoditev. Skozi takšno spolno antagonistično koevolucijo velikanske samice stremijo po poligamiji, drobni samčki pa poskušajo s prisilno monopolizacijo samic. Razvoj vrst, ki se odraža v bizarnih spolnih ritualih, lahko torej opišemo kot svojevrstno oboroževalno tekmo.

Priponke

Dodatne informacije

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si