Najvišja državna priznanja s področja znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti

Datum objave: 25. 11. 2008
Novice

V ponedeljek, 24. novembra 2008 so v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, slavnostno podelili Zoisove nagrade in priznanja, priznanja ambasador znanosti in Puhova priznanja. Zoisovo priznanje za dosežke na področju kemije in ekotoksikologije je prejela prof. dr. Polonca Trebše, vodja Laboratorija za raziskave v okolju Univerze v Novi Gorici.

Znanstveno raziskovalno delo prof. dr. Polonce Trebše spada na področje pretvorb in delovanja toksičnih in biološko aktivnih spojin, kot so npr. pesticidi, ki so pomembne tako z okoljskega, kmetijskega, prehrambenega kot tudi zdravstvenega vidika. Njeno raziskovalno delo je izrazito interdisciplnarno, saj pri njem preučuje tako osnovne mehanizme kemijskih pretvorb učinkovin, kot tudi njihove biološke učinke na molekulernem nivoju ter možne posredne in neposredne vplive na organizme in tudi človekovo zdravje.

V najodmevnejših znanstvenih objavah je raziskovala pretvorbe organofosfatnih in neonikotinoidnih insekticidov pod različnimi pogoji, naravnimi in simuliranimi v laboratoriju. Izsledki njenih raziskav so pomemben prispevek k poznavanju mogočih pretvorb omenjenih insekticidov. Pokazala je namreč na še neobjavljene razlike pri pretvorbah posameznih organofosfatnih pesticidov v različnih okoljskih pogojih, od katerih je odvisna tudi toksičnost in obstojnost razpadnih produktov tovrstnih reakcij.

Prof. dr. Polonca Trebše je s svojim raziskovalnim delom na področju biološko aktivnih snovi utemeljiteljica raziskav pretvorb in učinkov pesticidov na okoljske organizme v Sloveniji in tudi mednarodno uveljavljena in priznana strokovnjakinja za to pomembno področje. Rezultati njenega znanstveno raziskovalnega dela predstavljajo pomembne nove ideje za razvoj znanosti v Sloveniji in v svetu, nove metode za meritve insekticidov in njihove toksičnosti in pomenijo odmeven prispevek k svetovni zakladnici znanja.

Kontakt

Andreja Leban
Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si