Sodelavca Univerze v Novi Gorici člana skupine slovenskih znanstvenikov, ki je prejela odlikovanje Predsednika RS

Datum objave: 1. 4. 2016
Novice

V četrtek, 31. marca 2016, je Predsednik republike Slovenije Borut Pahor na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil red za zasluge skupini slovenskih znanstvenikov, ki sodelujejo v eksperimentu Atlas v Evropskem laboratoriju za fiziko delcev CERN v Švici, za vrhunske znanstvene dosežke na področjih eksperimentalne fizike delcev in tehnološkega razvoja ter prispevek k uveljavljanju slovenske znanosti v mednarodnih raziskavah.

Skupino slovenskih znanstvenikov, ki v mednarodnem eksperimentu uspešno deluje že od leta 1996 in je s svojim delom pomembno prispevala v zakladnico svetovnega znanja sestavljata tudi sodelavca Univerze v Novi Gorici in sicer dr. Andrej Filipčič in dr. Marko Zavrtanik. Ostali člani skupine so dr. Vladimir Cindro, dr. Andrej Gorišek, dr. Borut Paul Kerševan, dr. Gregor Kramberger, dr. Igor Mandić in njen vodja dr. Marko Mikuž.

Sodelovanje te skupine v največjem znanstvenem projektu v zgodovini človeštva slovensko znanost neposredno povezuje z najnovejšimi vrhunskimi tehnologijami. Ob tem uspehi slovenske skupine, zaradi katerih so bile posameznikom zaupane tudi odgovorne funkcije, pomembno dvigujejo ugled slovenske eksperimentalne fizike delcev v mednarodnem prostoru in slovenske znanosti nasploh, med drugim piše v utemeljitvi.

Iskrene čestitke!

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Foto: STA/Daniel Novakovič