Evropska noč raziskovalcev 2016 in 2017

Kaj je Evropska noč raziskovalcev?

Evropska noč raziskovalcev je vseevropska akcija v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje 2020 (Horizon 2020). Na pobudo Evropske komisije se širom Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. V Sloveniji v letih 2016 in 2017 Evropsko noč raziskovalcev z vodilom Znanost za življenje izvaja konzorcij petih organizacij, v katerem sodeluje tudi Univerza v Novi Gorici.

Evropska noč raziskovalcev 2017 v Novi Gorici – program dogodka

Univerza v Novi Gorici bo v okviru Evropske noči raziskovalcev 29. septembra 2017 na Bevkovem trgu v središču Nove Gorice izvedla različne dogodke, ki bodo na privlačen način predstavili družbeni pomen raziskovalnega in znanstvenega dela in mlade poskušali navdušiti za poklic raziskovalca.

S pomočjo sodelujočih organizacij iz lokalnega okolja bomo na ta dan izvedli delavnice, predstavitve, prikaze poskusov in druge dejavnosti, preko katerih bodo obiskovalci lahko navezali stik z raziskovalci. Ob tej priložnosti bo v veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica potekala tudi slavnostna podelitev nagrad avtorjem najboljših izdelkov, nastalih v okviru natečaja na temo Znanost za življenje , ki ga Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici izvaja za osnovnošolce in srednješolce slovenskih šol v Sloveniji in zamejstvu.

Program dogajanja:

Kulturni dom Nova Gorica

9.00-10.30
Znanstveni maraton Univerze v Novi Gorici: serija kratkih poljudno-znanstvenih predavanj

18.00-19.30
Prireditev ob podelitvi nagrad za zmagovalce natečaja na temo »Znanost za življenje«

Bevkov trg v Novi GoriciPredstavitve poskusov in delavnice
9.30-20.30
Spoznavajmo zakone fizike preko preprostih fizikalnih igrač
Predstavitev pojava superprevodnosti
Sončni avtomobilček in vodik iz vode in sonca
Predstavitev izdelave enostavne animacije v stop-motion tehniki
Spektroskopija s toplotnimi lečami
Čiščenje vode s pomočjo katalizatorja in UV sevanja
Prikaz temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja
Dimenzije življenja
Instalacija Razlike mask
Jezikovni kotiček
Senzorična delavnica
Delavnica za otroke: Igriva reciklaža plastike
Delavnica Večjezičnost velja
EU kotiček

Bevkov trg v Novi GoriciOpazovanje nočnega neba s teleskopom
20.30-23.00
Več o dogodku Opazovanje nočnega neba s teleskopom

e-Hiša, novogoriška hiša poskusov
12.00-18.00
Dan odprtih vrat v e-Hiši

Glavna stavba Univerze v Novi Gorici v Rožni Dolini
15.00-16.00
Znanstveni maraton Univerze v Novi Gorici: okrogla miza “Znanost je kul!” – POZOR: PRESTAVLJENI URA IN LOKACIJA, prvoten termin ob 11. uri v Kulturnem domu je odpovedan.
Okrogla miza bo potekala v stavbi Univerze v Novi Gorici (predavalnica P-1), Vipavska cesta 13, Rožna Dolina, Nova Gorica ob 15.00.

Slovenska knjižnica Damirja Feigla, Gorica, Italija
16.15-17.00 – POZOR SPREMEMBA URE!
Obisk slovenske knjižnice Damirja Feigla in Trgovskega doma v Gorici

Celoten program dogajanja je na voljo tudi na tej povezavi

Vabilo osnovnošolcem in srednješolcem k sodelovanju na natečaju za fotografijo, film in poezijo

Konzorcijski partnerji Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer v okviru Evropske noči raziskovalcev 2017 razpisujemo nagradni natečaj za fotografijo, film in poezijo. Na ta način želimo spodbuditi mlade, da preko zanimivih tem razmišljajo o poklicu raziskovalca in sodelujejo z njim najbližjo obliko izražanja. Natečja izvaja Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici.

Učitelje, druge pedagoške delavce, starše osnovnošolcev in srednješolcev ter vse, ki delajo z otroki in mladimi, prosimo, da novico o možnosti sodelovanja na natečaju širijo med mlade nadobudneže.
Sodeluj – preberi več o natečaju

POZOR: ROK ZA ODDAJO PRISPEVKOV ZA NATEČAJ JE PODALJŠAN DO 25. 9. 2017!

Vabilo šolam, vrtcem in drugim zaključenim skupinam

Vse šole, vrtce in druge zaključene skupine vabimo, da se 29. septembra 2017 v obliki organiziranih izobraževalnih obiskov udeležijo dogodkov Evropske noči raziskovalcev, ki se bodo odvijali od 9.00 do 21.30 na Bevkovem trgu v Novi Gorici in v Kulturnem domu Nova Gorica. Naša univerza lahko poleg obiska prireditev v okviru t.i Znanstvenega maratona Univerze v Novi Gorici (serija kratkih poljudno-znanstvenih predavanj ), Znanstveni maraton Univerze v Novi Gorici: okrogla miza “Znanost je kul!” in prireditve z namenom podelitve priznanj najboljšim na natečaju zagotovi tudi vodene oglede predstavitev poskusov in delavnic na stojnicah, za mlajše otroke pa bomo pripravili ekološke delavnice in delavnico Večjezičnost velja.
Prosimo, da šole in vrtci obiske organiziranih skupin vnaprej najavijo na e-naslova veronika.piccinini@ung.si ali petra.makoric@ung-si.

Celoten program dogajanja je na voljo tudi na tej povezavi

Vabilo širši javnosti

Če vas zanima, “kako deluje znanost” in kako vpliva na naša življenja, se nam 29. septembra 2017 pridružite na dogodkih Evropske noči raziskovalcev 2017 v Novi Gorici, in sicer na Bevkovem trgu in v Kulturnem domu Nova Gorica.

Več o projektu 'Znanost za življenje’/'Science for Life