Natečaj GoChile: Zvezdnate ptice južnega neba

Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici v sodelovanju z Zavodom Cosmolab vabi k sodelovanju na natečaju GoChile: Zvezdnate ptice južnega neba. Natečaj je namenjen dijakom in dijakinjam.

GoChile je projekt Univerze v Novi Gorici in astronomske revije Spika. Gre za dva teleskopa, 40-centimetrskega zrcalnega in 7-centimetrskega lečnega, ki stojita na observatoriju El Saus v Čilu. S teleskopoma opazujemo na daljavo, pri čemer izkoriščamo temno nebo in jasne noči čilskega visokogorja.

Dijaki in dijakinje se boste s pomočjo teleskopa GoChile in domišljije potegovali za lepo nagrado: teleskop tipa Dobson. Prijave zbiramo tukaj do 10. marca. Ne odlašajte - izbrali bomo prvih deset skupin, ki bodo oddale popolno prijavo. Pred prijavo pozorno preberite pogoje razpisa, ki sledijo.

ptice4

Tema: Zvezdnate ptice južnega neba

Kroglasta kopica Pavo sveti visoko na južnem nebu. Ah, kaj pa astronomi vedo--to je vendarle gromozansko bleščeče jajce, nad katerim bdi masivna pojava zvezdnega Pava. Sumničavo se ozira proti Strelcu in njegovim ostrim strelicam. A prava nevarnost je za njegovim hrbtom, kjer ga nemirno opazuje Rajska ptica. “Daj mi jajce nazaj,” zakliče Pavu. Odkar ji je Pav sunil jajce, si ga želi na vse kriplje pridobiti nazaj. A Pav se ne da. “Saj imaš druga jajca,” se ji roga in pokaže na frnikoli, človeškemu rodu znani kot NGC 6101 in IC 4499. Bo njunega prepira kdaj konec?

Zvezdnato nebo je polno zgodb. Nekatere so zapisane, še več pa je takih, ki še lebdijo med svetovi in čakajo, da jih odkrijejo nadobudni umi. Te zadnje še posebej zanimajo nas. Želimo slišati oziroma videti vašo zgodbo o ozvezdjih Pav in Rajska ptica. Ali pa o Krokarju, Feniksu, Golobu ali drugem (perjastem) ozvezdju južnega neba.

Vaša naloga je naslednja. S teleskopom GoChile na južnem nebu posnemite sliko vsaj dveh objektov (galaksija, meglica, kopica, večzvezdje, itd.), ki se nahajata v enem ali več ptičjih ozvezdij. Nato objekta in ozvezdja, v katerih se nahajajo, povežite v zgodbo. Zgodbo lahko predstavite kot besedilo, risbo, strip ali katerikoli drugi medij--važno je, da bo izvirna in zanimiva. Pri tem si morate pomagati tudi s slikama, ki ste ju posneli z GoChilom. Ti sliki sta lahko obdelani na klasičen način, lahko pa se poigrate tudi s tem (npr. črno-bele slike se lahko pobarvajo ročno, lahko naredite kolaž, video). Svoje izdelke nam pošljite na gochile @ ung.si.

Skupine

Prijavite se lahko kot šolska skupina (skupaj z mentorjem ali mentorico; slednji_a je lahko tudi vodja krožka in ne nujno učitelj_ica) ali kot neodvisna skupina. V skupini je lahko med 1 in 5 dijakov in dijakinj. Če se prijavljate kot šolska skupina, morate imeti mentorja ali mentorico. Iz ene šole je lahko tudi več skupin, a potem morajo skupine imeti različnega mentorja ali mentorico.

Zaradi omejenega opazovalnega časa bo na natečaju lahko sodelovalo deset skupin. K sodelovanju bomo povabili prvih deset skupin, ki oddajo popolno prijavo. Vsa polja v prijavnem obrazcu morajo biti izpolnjena. Pri zadnjem vprašanju navedite samo objekte, ki bi jih radi opazovali, idejo za zgodbo pa prihranite za končni izdelek.

Potek tekmovanja

Za sodelovanje na natečaju ne potrebujete izkušenj z upravljanjem teleskopa GoChile. Sodelujočim bomo pred samostojnim opazovanjem pokazali, kako uporabljati teleskop. Vsaka skupina bo dobila eno noč, v kateri bo izvedla svoja opazovanja.

Urnik:

  • Prijave prenehamo zbirati 10. marca (oziroma, ko zapolnimo prosta mesta)
  • Spletno srečanje sodelujočih: 16. ali 23. marca
  • Predvideni termini opazovanj : 1. - 16. april
  • Oddaja izdelkov: 16. maj
  • Razglasitev zmagovalne skupine: 31. maj

Izbira zmagovalne skupine

Izdelki morajo biti oddani do 16. maja–izdelke oddane po tem datumu ne bomo upoštevali. Izdelke bo pregledala strokovna komisija v sestavi:

  • Andrej Guštin
  • Andreja Gomboc
  • Jure Japelj
  • Barbara Rovšek
  • Dunja Fabjan

Komisija bo ocenjevala izvirnost in kvaliteto izdelka (kvaliteta opravljenih opazovanj, izbira objektov, predstavitev zgodbe ipd.).

Zmagovalna skupina bo prejela nagrado: teleskop Dobson SkyWatcher 150/1200 Traditional.

Dodatno

S sodelovanjem na natečaju dovolite, da vaša imena ter izdelke objavimo na družabnih omrežjih.