GoChile – prvi slovenski teleskop v Čilu

Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici v sodelovanju z Zavodom Cosmolab vabi k sodelovanju na natečaju GoChile: Zvezdnate ptice južnega neba. Natečaj je namenjen dijakom in dijakinjam. Več o natečaju tukaj.

Na Zemlji boste težko našli boljši kraj za izvajanje vrhunskih astronomskih opazovanj kot je čilensko visokogorje. Stanovitno vreme prinaša več kot 300 jasnih noči na leto, kar je šestkrat več kot v Sloveniji. Zaradi oddaljenosti od mestnih luči je nebo izredno temno, kar lahko izkoristimo za opazovanje šibkih nebesnih objektov. Čisto in mirno ozračje pa poskrbi, da so slike ostre. Ni naključje, da se v Čilu nahajajo nekateri izmed najboljših profesionalnih teleskopov na svetu (ESO Very Large Telescope, Gemini South, Rubin Observatory idr.).

Od aprila 2021 imamo tudi Slovenci v Čilu svoj teleskop, ki nosi ime GoChile. Pravzaprav gre za dva teleskopa, ki ju upravljamo daljinsko od doma ali iz predavalnice. Le nekaj klikov stran nam je na voljo vesoljsko bogastvo južnega neba.

Teleskopa GoT1 in GoT2 na ploščadi observatorija El Sauce v Čilu. Foto: GoChile

GoChile je izobraževalni in nekomercialni projekt Univerze v Novi Gorici in astronomske revije Spika. Namenjen je študentom fizike in astrofizike na Fakulteti za naravoslovje Univerze v Novi Gorici, ter dijakom in ljubiteljskim astronomom. Študenti in dijaki pri delu s teleskopom pridobijo praktične izkušnje z astronomskimi opazovanji. Ob strokovni podpori astrofizikov na Univerzi v Novi Gorici se naučijo pripraviti in izvesti lastne astronomske projekte.

Manjši teleskop GoT2 z vhodno odprtino 76 milimetrov je namenjen predvsem astrofotografiji. Večji teleskop GoT1, ki zbira svetlobo z zrcalom premera 400 milimetrov, pa je primeren za podrobnejša opazovanja in izvajanje astronomskih projektov in raziskav. S teleskopom lahko med drugim študiramo spremenljive zvezde, galaksije, eksoplanete, meglice, kopice, tranzientne pojave (npr. supernove) in objekte Osončja.

Več informacij o teleskopu najdete na spletni strani projekta.

Nekaj utrinkov iz prve poletne šole astronomije GoChile (2022) smo zbrali tukaj.

Nekaj utrinkov iz druge poletne šole astronomije GoChile (2023) smo zbrali tukaj.

GoChile v medijih in arhiv izdelkov najdete tukaj.

Radi bi, da bi bili podatki, pridobljeni s teleskopom GoChile, čimbolj izkoriščeni. Tako podatke kot končne izdelke (slike, meritve) z veseljem delimo z vami. Za pridobitev slik nas kontaktirajte na gochile (at) ung.si. Podatki in končni izdelki so na voljo pod licenco CC BY-NC 4.0.

Kroglasta kopica M4, posneta s teleskopom GoT1 (GoChile). Foto: Matej Mihelčič

Planet Uran s štirimi največjimi lunami, posnet s teleskopom GoT1 (GoChile). Foto: Jure Japelj