Dogodki za splošno publiko

Komunikacija znanosti

 • Portal v Vesolje, portal informacij povezanih z opazovanjem in raziskovanjem vesolja. Glavna urednica portala je prof. dr. Andreja Gomboc.
 • Prof. dr. Andreja Gomboc je avtorica kolumne v časopisu Delo, v katerih piše o različnih temah v znanosti. Kolumna izhaja vsak drugi teden.

CAC v medijih

Dogodki v letu 2022

 • V ponedeljek, 7. novembra 2022, vas ob 18. uri vabimo na dogodek za splošno publiko v Amfiteatru Fakultete za naravoslovje v Ajdovščini. Dogodek bo sestavljen iz javnega predavanja Veronike Vodeb z naslovom "Po poti odkrivanja temne snovi", ki mu bo sledilo opazovanje Lune, Jupitra in Saturna s teleskopi. Dogodek organiziramo v sodelovanju z Astronomskim društvom Nanos, srednjo šolo Veno Pilon in lokalnimi osnovnimi šolami.
 • V četrtek, 13. 10. 2022, ob 10:30 vabimo na javno predavanje, ki ga bo imel častni doktor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Heino Falcke (Radboud University Nijmegen), z naslovom Prva fotografija črne luknje. Preberi več...
 • V času aktivnosti Tedna Univerze 2022, ki letos poteka od 3. do 7. 10. 2022, bomo na petkovem dogodku 07. 10. 2022 v Novi Gorici priredili zabavo z opazovanjem zvezd. Ob 18. uri bo v Goriški knjižnici Franceta Bevka potekalo predavanje z naslovom "Po poti odkrivanja temne snovi". Po predavanju sledi pogostitev in opazovanje zvezd. Lepo vabljeni! Preberi več...
 • Sodelujemo pri INCASTRA (https://incastra.si) med 30. 09. in 01. 10. 2022, dva dneva industrije in podjetništva v Ajdovščini.
 • Sodelovali smo pri Dnevu tehnične kulture (17. 09. 2022, Dan tehnične kulture Goriške 2022) 
Udeleženci prve GoChile poletne šole
 • Prva poletna šola astronomije z GoChile teleskopom (26. - 31. 08. 2022): 31. avgusta 2022 se je uspešno zaključila prva poletna šola astronomije GoChile, ki jo je organiziorala in financirala Univerza v Novi Gorici v okviru projekta “Promocija študija s STE(A)M področij za poklice prihodnosti”.  Na 1. poletni šoli astronomije GoChile so dijakinje in dijaki izvedli kar 8 opazovalnih projektov v samo treh nočeh! https://www.ung.si/sl/obvestila/dogodek/19/poletna-sola-astronomije-gochile/
 • CAC je bil povabljen k sodelovanju na največjem taborniškem dogodku v Sloveniji (Taborniški ZLET 2022), kjer je bilo 700 dijakov in 300 prostovoljcev. Izvajali smo opazovanja s teleskopom, predavanja in astronomski kviz, pod temnim nebom gore pri Cerknem.
Opazovanje Lune s teleskopom

 • Na praksi smo gostili dijake srednje šole iz italijanske Gorice, več preberite tukaj: https://www.ung.si/sl/obvestila/obvestilo/6448/gostili-smo-dijakinje-in-dijake-slovenskega-licejskega-pola-iz-gorice/
 • Info dnevi 2022 - V dneh, ko slovenske univerze odpirajo vrata za dijake, smo lahko predstavitve in obiske laboratorijev izvajali v živo! Poleg tega so bili vsi dogodki v hibridnem načinu, kar pomeni, da so obiskovalci imeli možnost sodelovati na dogodkih tudi preko spleta. Iz Centra za astrofiziko in kozmologijo je dr. Jure Japelj predaval o teleskopu GoChile, za njim pa še dr. Saptashwa Bhattacharyya o raziskovanju slovenskih jam s strojnim učenjem, Taj Jankovič o plimskih raztrganjih zvezd in prof. dr. Samo Stanič o Nizu teleskopov Čerenkova. https://www.ung.si/en/education/info-days/

Dogodki v letu 2021

 • 24. septembra 2021 sodelujemo na Evropski noči raziskovalcev 2021. Iz Centra za astrofiziko in kozmologijo bo dr. Saptashwa Bhattacharyya spregovoril o gASTRONOMSKI izkušnji – Energični zajtrk na Nizu teleskopov Čerenkov (letošnja tema so Virtualni znanstveni prigrizki). Celoten program preverite tukaj!

Dogodki v letu 2019

2019-posterWomenAstronomyDay-CACUNG
 • Od Sončevega mrka do posnetka črne luknje: 29. maja mineva 100 let od Sončevega mrka, s katerim je bila potrjena Einsteinova teorija relativnosti. Ob tej priložnosti vas sodelavci univerzitetnega centra v Ajdovščini vabimo, da nas obiščete in prisluhnete poljudnemu predavanju, kjer se bomo posvetili predvsem pomembnosti Sončevega mrka leta 1919 in še nekaterim nedavnim dosežkom na področju astronomije, vključno s prvim posnetkom črne luknje v galaksiji M87. Po predavanju sledi še zabaven astronomski kviz, pred predavanjem pa v primeru jasnega vremena opazovanje Sonca s teleskopom. Vabljeni, da se nam pridružite 29. 5. ob 15:00 na Univerzitetnem centru Ajdovščina, Vipavska cesta 11c, Ajdovščina.
 • Ob Mednarodnem dnevu žensk in deklet v astronomiji astrofizičarke z Univerze v Novi Gorici vabijo k obisku dogodka “Ženske v astronomiji”. Dogodek bo sestavljen iz kratkega predavanja, interaktivnih delavnic in astronomskih opazovanj (v primeru jasnega vremena).
 • Fermi masterlass 2019 – 5. aprila se nam pridružite ob analizi astrofizikalnih podatkov teleskopa Fermi v sodelovanju s štirimi italijanskimi institucijami

Dogodki v letu 2018

 • “Od Ajdovščine do vesolja”: 18. 10. 2018 je skupina Centra za astrofiziko in kozmologijo pripravili predavanje, interaktivne delavnice in astronomska opazovanja v sklopu Tedna Univerze v Novi Gorici.
 • “Einsteinov dan”: 14. 3. 2018, predavanje o Einsteinu in njegovih pomembnih prispevkih k fiziki ter interaktivne delavnice na univerzitetnem centru v Ajdovščini.

TanjaKatja