Fakulteta za naravoslovje

Mednarodni dan svetlobe 2021


Mednarodni dan svetlobe je svetovna pobuda, katera nas vsako leto opomni na spoštovanje svetlobe in njene vloge v znanosti, kulturi in umetnosti, izobraževanju in trajnostnem razvoju ter na tako raznolikih področjih, kot so medicina, komunikacije in energija. Široka tematika povezana z svetlobo bo omogočila širši družbi po vsem svetu, da sodelujejo v dejavnostih, ki dokazujejo kako znanost, tehnologija, umetnost in kultura lahko z pomočjo svetlobe pomagajo doseči Unescove cilje – izobraževanje, enakost in mir.
Od leta 2015, na dan 16. maja, ko je bil ustvarjen prvi laserski žarek, se pomembnost svetlobe v vsakdanjem življenju praznuje s številnimi dogodki po vsem svetu.


Letos smo se odločili, da bomo ta dan praznovali tudi na Univerzi v Novi Gorici, tako da bomo prižgali svetlobne vire v naših laboratorijih in pokazali kako jih uporabljamo ter kako to vpliva na naše življenje.


Zaradi ukrepov, ki so posledica pandemije, bomo v ponedeljek, 17. maja, z začetkom ob 14:00 organizirali spletni dogodek (povezava ZOOM), kjer si bomo podali virtualno baklo za prižig luči v Laboratoriju za znanosti o okolju, Laboratoriju za raziskave materialov, Laboratoriju za fiziko organskih snovi, Laboratoriju za kvantno optiko ter FEL (Laser na proste elektrone) FERMI, sinhrotron Elettra Trst, ki se nahaja v tržaškem kampusu Bazovica (Italija).

Prenesi letak “Si videl svetlobo?”