Utrinki iz druge poletne šole astronomije GoChile

skupinska_2023
Udeleženci druge poletne šole astronomije GoChile na kmetiji Lešnik. Foto: arhiv poletne šole

Druga poletna šola astronomije GoChile je potekala med 13. in 19. avgustom 2023. Petnajst dijakinj in dijakov se je zbralo na kmetiji Lešnik v okolici Slovenj Gradca, kjer so pod vodstvom mentoric in mentorjev spoznavali teleskop GoChile in delo astrofizikov in astrofizičark.

Na programu so bila teoretična predavanja iz različnih področij astrofizike in fizike. Tako slovenski kot tuji predavatelji so dijakom predstavili astrofotografijo, masivne zvezde, mikrolečenje, širjenje vesolja, gravitacijske valove in meteorite. Pogovarjali smo se o znanstveni karieri in se zabavali ob astrokvizu. Za popestritev so poskrbeli lokalni soorganizatorji, ki so dijakom pokazali dejavnosti na Fakulteti za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca in Fakulteti za varstvo okolja iz Velenja.

Tudi letos je bil glavni del šole delo na opazovalnih projektih. Dijaki in dijakinje so se naučili upravljati teleskop GoChile in obdelati ter analizirati pridobljene podatke. Projekte so delali v parih. Opazovali so planetarno meglico Helix, ujeli prehod eksoplaneta K2-31 b, študirali vrtenje asteroida (354) Eleanor, uvrščali galaksije na Hubblove vilice, lovili umetne satelite, iskali masivne zvezde v meglici Tarantela in študirali populacijo zvezd v kopici M18. Letos nam je v Čilu zagodlo vreme. Oblačnost nam je dovolila le občasno opazovanje, zato nekatere skupine niso mogle izvesti svojih opazovanj. Na srečo smo imeli pripravljene arhivske podatke za točno takšen črn scenarij. 

1692090496552
Dijaki in mentor med analizo podatkov. Foto: arhiv poletne šole

Na srečo je bilo vreme v Slovenj Gradcu skoraj cel teden čudovito, tako da smo se lahko naužili severnega zvezdnatega neba. Še posebej čarobna je bila prva noč, ko smo na nebu šteli Perzeide. 

Dijakinje so o poletni šoli napisale več prispevkov. Tara Borojević in Neja Pisk sta napisali krajša članka za spletni časopis Časoris (tukaj in tukaj), preostali članki v Spiki in reviji Presek pa bodo objavljeni v bližnji prihodnosti. Naj tukaj objavimo samo zaključek članka v Spiki:

Za nas udeležence je bila ta poletna šola astronomije izjemno bogata in poučna izkušnja. Spoznali smo nove prijatelje, se poglobili v fascinantni svet astronomije in se neposredno soočili z izzivi in veseljem raziskovanja vesolja. Vsi smo iz šole odnesli veliko znanja in domov odšli z lepimi spomini. To je bila izkušnja, ki nam bo za vedno ostala v spominu. Želimo se zahvaliti vsem, ki so prispevali k uresničitvi tega nepozabnega dogodka. 

predstavitev_rezultatov
Zadnji dan so dijakinje in dijaki predstavili rezultate svojega dela na projektih. Foto: arhiv poletne šole
postavljanje_zahod
Med postavljanjem teleskopov na travniku ob kmetiji Lešnik. Foto: Barbara Makovec