Utrinki iz prve poletne šole astronomije GoChile

Udeleženci prve poletne šole astronomije GoChile. Foto: arhiv poletne šole

Udeleženci prve poletne šole astronomije GoChile. Foto: arhiv poletne šole

Prva poletna šola astronomije GoChile je potekala med 26. in 31. avgustom 2022. Šestnajst dijakinj in dijakov se je zbralo v Hiši mladih v Ajdovščini, kjer so spoznavali raziskovalno delo v astrofiziki. 

Na programu so bila teoretična predavanja iz različnih področij astrofizike in fizike. Predavatelji, tako slovenski kot tuji znanstveniki (del predavanj je potekal v angleščini), so poleg znanosti udeležencem svetovali tudi glede karierne poti znanstvenika oziroma znanstvenice. Sprehodili so se tudi do Fakultete za naravoslovje (Univerza v Novi Gorici), kjer so si pogledali različne fizikalne laboratorije. 

Glavni del šole je obsegal opazovalni projekt, kjer je glavno vlogo igral teleskop GoChile. Udeleženci so se razdelili v manjše skupine in si izbrali vnaprej pripravljen projekt. Izbirali so med opazovanjem asteroidov, galaksij, prehodov eksoplanetov in spremenljivih zvezd. Nato so razmislili, kako se bodo projekta lotili in naposled izvedli opazovanja. Pridobljene podatke so obdelali, analizirali in jih v sklepnem delu šole predstavili. Dijakom in dijakinjam je bilo v pomoč pet izkušenih astronomov in astronomk.

Dijaki med orientacijskim sprehodom. Foto: arhiv poletne šole

Dijaki med orientacijskim sprehodom. Foto: arhiv poletne šole

Kljub natrpanemu urniku je bilo časa dovolj tudi za sprehode v naravo. Udeležence smo izzvali tudi z orientacijskim pohodom–iskanjem planetov pomanjšanega modela Osončja v središču Ajdovščine. O prvi poletni šoli in projektih, ki so jih dijaki in dijakinje izvedli, smo pisali v daljšem članku v novembrski številki revije Spika. Dijak Alexander Gaydukov je o svojem projektu napisal tudi prispevek za revijo Presek.

O poletni šoli vam najbolje povedo udeleženci sami. Tukaj sta dva vtisa s šole, ki sta bila objavljena tudi v reviji Spika.

Letos poleti sem se udeležila 1. poletne šole GoChile. Raziskovala sem eksoplanete, ki so trenutno ena bolj popularnih tem raziskovanja v astronomiji. Za opazovanje sem izbrala eksoplanet WASP-145 Ab, ki je bil takrat viden iz Čila, njegova matična zvezda pa ni prešibka za opazovanje, potemnitev zvezde ob prehodu eksoplaneta pa je bila dosegljiva z našim teleskopom. Planet sem začela opazovati malo pred začetkom prehoda, da sem dobila podatke o siju zvezde, ko pred njo ni bilo planeta. Potem sem opazovala prehod in z opazovanjem zaključila pol ure po tem, ko sem bila prepričana, da je planet res končal svoj prehod in je zvezda spet imela svoj začetni sij. Delo na tem projektu je bilo res zanimivo in zelo sem bila zadovoljna z rezultatom. Nisem pričakovala tako zanimivega izziva in sem zelo vesela, da sem si pridobila to izkušnjo in vse to novo znanje. Na poletni šoli sem se imela res super in sem uživala na vseh predavanjih, ki smo jih imeli. Ta so bila zelo raznovrstna in so nam dala vpogled v veliko področij astronomije in astrofizike. Takšnega tabora bi se z veseljem še večkrat udeležila.

Neja Pisk, Škofijska Gimnazija Vipava

Na poletni šoli astronomije v Ajdovšini smo se zbrali dijaki in dijakinje gimnazij iz vse Slovenije, da bi izpopolnjevali svoje znanje astronomije in pridobili nekaj praktičnih izkušenj s področja astronomskih raziskovanj. Sam sem sodeloval v projektu, kjer smo opazovali prehod eksoplaneta WASP-28b pred matično zvezdo, okoli katere kroži. Ta eksoplanet sodi v skupino vročih, Jupitru podobnih planetov. Ima zelo kratko leto, ki traja samo nekaj dni, sij zvezde, okoli katere kroži, pa se med prehodom zmanjša za približno en odstotek. Z zbranimi podatki smo izrisali svetlobno krivuljo prehoda, iz katere smo lahko izračunali razmerje med velikostjo planeta in zvezde, oddaljenost planeta od zvezde... Naše podatke smo primerjali s podatki iz katalogov. Teoretično znanje pa smo pridobivali med številnimi predavanji s področja astronomije in astrofizike. Ker je vreme to dopuščalo, smo en večer namenili tudi opazovanju nočnega neba s šolskimi teleskopi. Pomemben del poletne šole je bilo tudi druženje med nami, dijaki in dijakinjami, ki nas povezuje zanimanje za astronomijo in ostalo naravoslovje.

Vid Oven, Gimnazija Vič

303870647_497772779018281_9211320110468083742_n

Zadnji dan so dijakinje in dijaki predstavili rezultate svojega dela na projektih. Foto: arhiv poletne šole

IMG_20220831_125921

Utrujeni a zadovoljni na koncu poletne šole. Foto: arhiv poletne šole