Goriška regija - kjer vam po predavanjih ne bo dolgčas

Goriška je obmejna regija v zahodni Sloveniji, ki s svojo raznolikostjo, mladostnim duhom, odprtostjo v mednarodni prostor, mediteranskim obiljem sonca na eni strani in predalpsko svežino na drugi strani poskrbi, da se naši študenti tu prijetno počutijo. Pravzaprav pri nas ni nikoli dolgčas in redki so kraji, kjer v neposredni bližini lahko uživamo v tako raznolikih možnostih preživljanja prostega časa.

Naša mediteranska odprtost in okolje manjših mest, v katerem živimo, sta verjetno razloga, da smo prebivalci tako družabni in med seboj povezani. Pravzaprav smo znani po tem, da ne 'zamudimo ničesar, kar bi se zamudit dalo’. Posledično je tudi ponudba dogodkov za mlade v vsakem delu leta bogata. In res zamudite veliko če, recimo, ne pridete na vsakoletno Robinovo zabavo ali na festival Mesto mladih v Novi Gorici, na prijubljeni poletno-osvežilni festival Lakeness v Volčji Dragi, na Rally Ajdovščina ali na koncerte in druge dogodke na Mostovni v Solkanu, da niti ne omenjamo mednarodno uveljavljenega festivala Metal Days na Tolminskem. Tudi ponudba koncertov, delavnic in ostalih dogodkov in dejavnosti, ki jih pripravljajo lokalni študentski klubi in mladinski centri kot so KGŠ, KAŠ, MC Nova Gorica in MC Hiša mladih v Ajdovščini je ogromna.

Goriška je poznana po številnih športih kot so rokomet, nogomet, kajakaštvo, odbojka, kolesarstvo, alpsko smučanje, ples, jadralno padalstvo, športno plezanje in podobno. Med športe, ki so v regiji postali priljubljeni šele pred nedavnim, pa sta, na primer, supanje in triatlon.

Za športne navdušence, sploh tiste bolj drzne, je naša regija 'zakon’. Vedno je nekaj v zraku, tudi dobesedno, saj imamo tu idealne pogoje za jadralno padalstvo, jadralstvo in zmajarstvo. Solkanski most nad Sočo je odlično mesto za skok z elastiko, če po skoku še vedno niste sprostili dovolj adrenalina, pa zavijte še v bližnji adrenalinski park Soča fun park ali pojdite na rafting, kanjoning ali vožnjo s kajakom po reki Soči. Če so vam soške brzice prehitre, se odločite za supanje po mirnejši reki Vipavi. Če imate raje izzive na kopnem, pa lahko uživate v kolesarjenju, gorskem kolesarjenju, gorskem teku, športnem plezanju, dobro razvito je tudi jamarstvo. Vipavska dolina je verjetno del države z največ festivalov in temovanj iz adrenalinskih športov (npr. WOTR, Ultra Trail Vipavska dolina).

Zunanjim športom naklonjeno sub-mediteransko podnebje, razvita športna infrastruktura (športni centri, pokrita igrišča, ajdovski notranji bazen, sodobno opremljeni fitnes centri s popusti za študente ipd.) in športnikom prijazna univerza v regijo privabljajo vedno več mladih športnikov iz Slovenije in tujine.

Popoldan ali ob večerih je z družbo prijetno posedeti ob pijači na Bevkov trgu v Novi Gorici, ajdovskem ali vipavskem 'placu’ ali pa se na kavico prehoditi čez mejo, v Gorico.
Zaradi bližine morja in gora ter obmejne lege lahko popoldan preživimo tudi v Soški dolini, na Krasu, na plaži (Novi Gorici najbližji so kraji Sesljan/Sistiana, Devin/Duino in Tržič/Monfalcone na italijanski obali); v Trstu ali Ljubljani. Predvsem dekleta so vesela tudi neskončnih možnosti nakupovanja v Novi Gorici in čez mejo, vsi pa radi uživamo ob kakšni dobri pici ali 'pašti’ (v novogoriški Magmi X tudi ob bowlingu), burgerju, pršutu ali drugih lokalnih dobrotah. ka dolina je prava slovenska prestolnica sladoleda. Naročite torej kepico v ajdovskih Bamboli, Cukru, Slaščičarni ali v vipavski Marjanci ob dvorcu Lanthieri, v katerem domuje nekaj naših fakultet. V Novi Gorici lahko zavijete v Sladoledarno Pinjola, v sosednji Gorici pa v Il Gelatiere KCA.

Prikladna lokacija in dobre prometne povezave omogočajo izlete na kateri koli del Slovenije, pa tudi Benetke niso predaleč (1,5 ure vožnje z avtom iz Nove Gorice).

Tako bogata kot je naravna lepota naše regije je tudi njena kulturaSlovensko narodno gledališče Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica, knjižnice ter druge kulturne ustanove in društva v širši čezmejni regiji pripravljajo najrazličnejše dogodke za vsak okus, veliko je tudi alternativnih možnosti za preživljanje prostega časa (možnosti jezikovnih tečajev in drugih spopolnjevanj, prostovoljstvo ipd.) in seveda opravljanja študentskega dela.

Novi študenti se v novem okolju kmalu počutijo domače – tako zaradi našega osebnega pristopa v predavalnicah, manjših študijskih skupin kot tudi varnega lokalnega okolja ter odprtih in prijaznih domačinov, ki mlade iz krajev širom Slovenije in sveta hitro sprejemo medse.

Študentski vodnik po regiji: več o nastanitvah, prehrani, znamenitostih, kulturi, športu ipd.