Fakulteta za humanistiko

3D vizualizacija podatkov o literarnih avtoricah na Salonu ZDSLU 2017

Narodni muzej Slovenije, 14. 11. 2017 - 25. 2. 2018

Vabimo vas na Salon ZDSLU 2017: Podoba v mediju, medij v kontekstu, ki bo na ogled od 14. 11. 2017 do 25. 2. 2018. Razstava je bila slovesno odprta v torek, 14. novembra 2017 ob 19. uri, v razstavnih prostorih Narodnega muzeja Slovenije na Metelkovi v Ljubljani.

Na razstavi se predstavlja tudi projekt “3D vizualizacija podatkov o literarnih avtoricah: Citat, Blago, Jezero, Literarne avtorice“ Narvike Bovcon in Aleša Vaupotiča, ki je ob otvoritvi razstave prejel glavno nagrado žirije Salona ’17; dobitnika je izbrala komisija v sestavi Nicole Hewitt, Srečo Dragan in Janez Strehovec. Projekt je nastal v okvirih Raziskovalnega centra za humanistiko Univerze v Novi Gorici, z Narviko Bovcon je sodeloval vodja centra, Aleš Vaupotič.

Serija skulptur in video z naslovom 3D vizualizacija podatkov o literarnih avtoricah se tematsko navezuje na zgodovino (bolj ali manj pozabljenih) akterk evropske literature, je bila zasnovana v 3D CAD programu in nato s pomočjo zlatarske delavnice izdelana v srebru (Zlatarstvo Močnik, Ljubljana). Draguljarski imaginarij z minucioznostjo izdelave se v skulpturicah z naslovi Jezero, Citat, Literarne avtorice in Blago poveže z refleksivnim odnosom do človeškega življenja in sveta, ki je značilen za raziskave v humanistiki. Zgodovina v objektih, govoreči objekti, stvari kot znaki.

Skulpture so nastale kot del mednarodnega raziskovalnega projekta Potujoči teksti 1790–1914: Transnacionalna recepcija del avtoric na evropskih obrobjih, ki je v Sloveniji potekal na Univerzi v Novi Gorici. Več informacij o raziskovalnem projektu (CRP HERA) najdemo v monografiji Reception of Foreign Women Writers in the Slovenian Literary System of the Long 19th Century. Podatki, ki so bili uporabljeni za oblikovanje skulptur, so dostopni v virtualnem raziskovalnem okolju NEWW Women Writers VRE.

Monografija: http://www.ung.si/sl/studij/fakulteta-za-humanistiko/novice/znanstvena-monografija-recepcija-pisateljic-dlib

Virtualno raziskovalno okolje NEWW Women Writers VRE: http://resources.huygens.knaw.nl/womenwriters

***

Več o Salonu ZDSLU 2017: Podoba v mediju, medij v kontekstu

Najpomembnejša letna razstava članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov bo v letošnjem letu namenjena novomedijski umetnosti. Snovalec letošnjega koncepta in predsednik žirije prof. Srečo Dragan je med drugim v uvodnem tekstu za katalog med drugim zapisal: »Fokus tokratnega salona je na prehodih slike, grafike, kipa in fotografije v protokole medijske umetnosti. S poudarkom na uporabi konceptov novomedijske umetnosti v medprostorih, ki jih ti sprožajo z usodnimi preboji v posameznih fazah umetniškega raziskovanja. Ti ključni momenti se realizirajo v natisnjenih izjavah, postavitvah artefaktov v nov, drugačen kontekst, v beleženju sledi komuniciranja – dekodiranega branja in ozaveščanja, da obstaja skupno polje doživetja, tako za avtorja kot za gledalca/obiskovalca.« http://zdslu.si