Fakulteta za humanistiko

Mednarodna konferenca Formal Description of Slavic Languages 12.5

Z velikim veseljem sporočamo, da se bo mednarodna jezikoslovna konferenca Formal Description of Slavic Languages (FDSL) letos odvijala na Univerzi v Novi Gorici.

FDSL je bila prvotno dvoletna konferenca, ki sta jo od leta 1995 izmenično organizirali univerzi v Leipzigu in Potsdamu, organizaciji pa sta se kasneje pridružili še univerzi v Göttingenu (2011) in v Berlinu (2016). Leta 2006 se je konferenca FDSL spremenila v vsakoleten dogodek, saj so se konferenci s ‘polčasnimi’ ponovitvami pridružile tudi univerze izven Nemčije. Prvo izdajo ‘polčasne’ konference je tako leta 2006 gostila prav Univerza v Novi Gorici, tradicija pa se je nadaljevala v Moskvi (2008) in Brnu (2010, 2014).

Letošnja konferenca Formal Description of Slavic Languages ima zaporedno številko 12.5, odvijala pa se bo med 7. in 9. decembrom 2017 na Univerzi v Novi Gorici. Kot običajno je posvečena formalnim raziskavam skladnje, semantike, morfologije, fonologije in psiholingvistike slovanskih jezikov. Znani pa so tudi že letošnji vabljeni govorci, in sicer:

  • Mojmír Dočekal (Masarykova univerzita, Brno)
  • Martina Gračanin-Yüksek (Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara)
  • Peter Jurgec (University of Toronoto, Toronto)
  • Roumyana Pancheva (University of Southern California, Los Angeles)
  • Sergei Tatevosov (Moscow State University, Moskva)

Več o konferenci si lahko preberete na https://sites.google.com/site/fdsl2017ng/, na kateri najdete tudi vabilo k oddaji povzetkov.