Fakulteta za humanistiko

Pogovor z doc. dr. Zoranom Božičem v Goriški knjižnici Franceta Bevka

V četrtek, 10. oktobra 2019, ob 17. uri, je v Goriški knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici potekal pogovor z doc. dr. Zoranom Božičem, dolgoletnim učiteljem slovenščine na Srednji ekonomski in trgovski šoli Nova Gorica, predavateljem na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici, prešernoslovcem, avtorjem številnih učbenikov, literarnim zgodovinarjem in nekdanjim državnim svetnikom. Z njim se je pogovarjala študentka naše fakultete Anika Velišček.
Pogovor se je začel z Božičevimi spomini na otroštvo v Kranju, osnovno in srednjo šolo ter kasneje na fakulteto. Bogata in dolgoletna pedagoška pot je bila v ospredju pri vprašanjih o učnih načrtih v šoli, splošni in poklicni maturi, vzgojnimi težavami, razvoju slovenskega šolstva. V nadaljevanju je profesor odgovarjal na vprašanja o enem izmed raziskovalnih področij: življenju in delu Franceta Prešerna, recepciji njegovih pesmi in mitih, ki so povezani z njim.
Ob koncu je bil omenjen tudi družinski sadovnjak starih sadnih sort v Brdih, ki je Božičevim v veliko veselje, ter še nekatere zanimivosti iz zasebnega življenja.
Dogodek sta organizirala Slavistično društvo Nova Gorica in Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica.
Poglejte si še nekaj fotografij.
Fotografije: Goriška knjižnica Franceta Bevka