Fakulteta za humanistiko

Dr. Barbara Pregelj o Beli knjigi o prevajanju

Filozofska fakulteta UL, 13. maj 2019, ob 18.00

LINGVISTIČNI KROŽEK FILOZOFSKE FAKULTETE V LJUBLJANI vabi na 1179. sestanek v ponedeljek, 13. maja 2019, ob 18.00 v predavalnici 325 v 3. nadstropju Filozofske fakultete.

Predavale bodo: dr. Barbara Pregelj z Univerze v Novi Gorici, dr. Jana Zidar Forte iz Združenja konferenčnih tolmačev Slovenije in mag. Viktorija Osolnik Kunc s Filozofske fakultete UL.

Naslov predavanja: Bela knjiga o prevajanju 2018.

Barbara Pregelj, glavna urednica Bele knjige o prevajanju, je pridružena profesorica na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Raziskuje predvsem različne vidike recepcije španske literature v slovenski književnosti, traduktološka vprašanja, mladinsko književnost in literarno interpretacijo. Deluje tudi kot prevajalka in kulturna promotorka, sodna tolmačka ter glavna urednica na založbi Malinc, kjer je zasnovala in tudi vodi bralnomotivacijske projekte. Njena bibliografija obsega več kot 500 bibliografskih enot.

Jana Zidar Forte, Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije je prevajalka in konferenčna tolmačka za angleški in francoski jezik z doktoratom s področja tolmačeslovja. Po večletnem samostojnem udejstvovanju na prevajalskem trgu je bila mlada raziskovalka na Oddelku za prevajalstvo FF UL, kjer se je vključila tudi v pedagoško delo. Z oddelkom še vedno sodeluje kot zunanja sodelavka, posebej dejavna je na področju novih tehnologij, poklicnih kompetenc in podjetniških veščin. Trenutno kot prevajalka in tolmačka dela v javni upravi, je akreditirana za tolmačenje pri institucijah EU in dejavna članica ZKTS.

Viktorija Osolnik Kunc je magistrica nemškega jezikoslovja in doktorska kandidatka prava. Je ustanoviteljica in predsednica Združenja stalnih sodnih tolmačev in pravnih prevajalcev Slovenije SCIT (ust. 2012). Izhaja iz prve generacije nemške prevajalske smeri na Filozofski fakulteti v Ljubljani (1997), na kateri od leta 1999 tudi predava. Pomembno je vplivala na razvoj sodnega tolmaštva v Sloveniji, o čemer je predavala na osrednjih prevajalskih dogodkih po svetu.

Lepo vabljeni!