Fakulteta za humanistiko

Neda Rusjan Bric – pogovor o življenju in delu

V petek, 22. decembra 2017, ob 11. uri v predavalnici P5 Univerze v Novi Gorici (Vipavska 13, Rožna Dolina).

V petek, 22. 12. 2017, bomo v okviru predmeta Slovenska uprizoritvena umetnost (nosilka: prof. dr. Katja Mihurko Poniž) na Fakulteti za humanistiko gostili Nedo Rusjan Bric, vsestransko goriško ustvarjalko, ki je s svojim delom znotraj slovenske uprizoritvene umetnosti vzpostavila goriški kulturni prostor. Pogovor z igralko, režiserko, dramatičarko in pedagoginjo bomo posvetili njenemu pisanju za gledališče, ki ga zaznamujejo pozabljene zgodbe z Goriške (dramska besedila o Simonu Gregorčiču, bratih Rusjan, igralki Nori Gregor, aleksandrinkah …), režijski poetiki dokumentarnega gledališča in igralskih izkušnjah iz Slovenskega mladinskega gledališča.

Pogovor bo vodila Maja Orel, študentka magistrskega študija Slovenistika, smer Literarne vede, ki je diplomirala s temo Dokumentarnost v avtorski poetiki Nede Rusjan Bric.

Kratka biografija
Neda Rusjan Bric je po končani Srednji vzgojiteljski šoli v Ljubljani leta 1986 nadaljevala študij dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in ga zaključila leta 1995 z vlogo Ranjevske v Čehovem Višnjevem vrtu. Po študiju se je redno zaposlila v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG), s katerim je sodelovala že od leta 1993. Igrala je tudi v več filmih, televizijskih nadaljevankah… Leta 2005 je zasnovala svoj prvi avtorski projekt, Trieste–Alessandria Embarked (Štorja od Lešandrink), v katerem je tematizirala fenomen aleksandrink. Z njim so gostovali tudi na Festivalu Aleksandrijske knjižnice. Ob tem pridobljene izkušnje je poglobila z magistrskim študijem režije na AGRFT, ki ga je uspešno končala s predstavo Eda – zgodba bratov Rusjan (SMG in SNG Nova Gorica). Od tedaj redno režira in doslej je bila vedno avtorica dramskih predlog za svoje projekte. Poleg predstav ima za seboj več uspelih državnih proslav in drugih prireditev. Deluje tudi kot pedagoginja v okviru šole uporabnih umetnosti Famul Stuart in Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici. Od 19. 8. 2014 do 19. 8. 2016 je bila v. d. direktorja SNG Nova Gorica .

Lepo vabljeni.

(foto: Mateja Jordović Potočnik, sensa.si)