Fakulteta za humanistiko

Predavanja jezikoslovcev Fakultete za humanistiko in Centra za kognitivne znanosti jezika

Predavanja jezikoslovcev Fakultete za humanistiko in Centra za kognitivne znanosti jezika Univerze v Novi Gorici v maju 2021

Maj 2021 prinaša bogato bero predavanj jezikoslovcev Fakultete za humanistiko oz. Centra za kognitivne znanosti jezika Univerze v Novi Gorici, ki se bodo, zaradi vsem znanih okoliščin, odvila na spletu.

14. in 15 maja 2021 se bo v Bolgariji dogajala mednarodna znanstvena konferenca International Annual Scientific Conference of the Institute for Bulgarian Language (ConfIBL 2021), na kateri bodo v petek, 14. maja, Danil Khristov (UNG), Julie Franck (Univerza v Ženevi), Arthur Stepanov (UNG) in Penka Stateva (UNG) v predavanju Beyond Agreement: How Syntactic Features are Assigned in Real Time predstavili nove rezultate projekta Več kot ujemanje: kako govorci dodeljujejo skladenjske lastnosti v realnem času, v katerem sodelujejo navedeni raziskovalci. Na tej konferenci pa se bo zgodilo tudi predavanje The Nominal Structure of Clausal Complements: An Experimental Study of wh-extraction in Bulgarian, ki sta ga pripravila Arthur Stepanov (UNG) in Iliyana Krapova (Univerza Ca’Foscari). Več na povezavi

Od 13. do 15. 5. 2021 bo Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru gostila mednarodno konferenco Slavistični znanstveni premisleki: Izzivi slavistike v 21. stoletju, na katerem bosta v četrtek, 13. maja, Marko Simonović (Univerza v Gradcu) in Petra Mišmaš (UNG) nastopila s predavanjem Netožilniški glagoli, tematski vokali in slovenščina v okviru razpršene morfologije.
Več na povezavi

Prav tako od 13. do 15. maja se bo v na Aristotelovi univerzi v Solunu v Grčiji odvila konferenca 41st Annual Meeting of the Department of Linguistics (AMGL 41), na kateri bodo s plakatom, ki nosi naslov Adjective ordering and extralinguistic cognition, sodelovali Franc Marušič (UNG), Petra Mišmaš (UNG), Rok Žaucer (UNG) ter Luka Komidar in Gregor Sočan (oba Univerza v Ljubljani).
Več na povezavi

Od 13. do 16. maja pa se bo na Tehnološkem inštitutu Massachusettsa (ali MIT) v ZDA dogajala že trideseta konferenca Formal Approaches to Slavic Linguistics (FASL), na kateri bosta predstavljena plakat What Slovenian unaccusatives tell us about theme vowels Marka Simonovića (Univerza v Gradcu) in Petre Mišmaš (UNG) in predavanje Do Slavic secondary imperfectives contain multiple theme vowels?, ki so ga skupaj pripravili Stefan Milosavljević, Marko Simonović in Boban Arsenijević (vsi trije z Univerze v Gradcu) ter Petra Mišmaš, Franc Marušič in Rok Žaucer (UNG). Obe deli sta rezultat projekta Glagol v hiperprostoru: medsebojno vplivanje med prozodijo, morfologijo in semantiko v zahodnih južnoslovanskih glagolih.
Več na povezavi

Že v začetku maja pa je bil vabljeni predavatelj na delavnici Agreement in Multivaluation Constructions (AMC 2021), ki jo organizira Univerza v Frankfurtu, Franc Marušič (UNG). Njegovo predavanje je nosilo naslov Flogging a dead horse or tweaking the relevant details. Čeprav se je samo predavanje sicer že odvilo, se bo sama delavnica odvijala 19. in 20. maja 2021.
Več na povezavi