Novice

Svečana otvoritev novega akademskege leta
Osrednja akademija ob otvoritvi 24. akademskega leta Univerze v Novi Gorici je potekala v četrtek, 18. oktobra, v dvorcu Lanthieri v Vipavi.
Novice
19. 10. 2018
Prvo odkritje supernove, pri kateri je nastala tesna dvojna nevtronska zvezda
V raziskavi, ki so jo vodili astronomi s Kalifornijskega inštituta za tehnologijo (Caltech) in v kateri je sodelovala dr. Tanja Petrushevska iz Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici, so odkrili nenavadno supernovo.
Novice
11. 10. 2018
Prof. Oskar Kogoj postal častni občan Občine Miren-Kostanjevica
Sodelavec Univerze v Novi Gorici in zlati donator Fundacije Univerze v Novi Gorici prof. Oskar Kogoj je postal častni občan Občine Miren-Kostanjevica.
Novice
10. 10. 2018
Pri založbi Univerze v Novi Gorici je izšla nova knjiga »Vojni dnevnik: Šempeter pri Gorici, 1915; Kriegstagebuch: St. Peter bei Görz, 1915«
Pri založbi Univerze v Novi Gorici je izšla nova knjiga avstrijskega fizika in Nobelovega nagrajenca Erwina Schrödingerja »Vojni dnevnik: Šempeter pri Gorici, 1915; Kriegstagebuch: St. Peter bei Görz, 1915«, ki jo je uredi, zbral in komentiral Matej Župančič.
Novice
25. 9. 2018
Študentka Akademije umetnosti prejemnica nagrade na filmskem festivalu v Združenih državah Amerike
Magistrska študentka Akademije umetnosti Sandra Jovanovska je za svoj film "Animals are special effects" prejela nagrado najboljši eksperimentalni film na "Progeny Film Festival" v Virginiji, ZDA.
Novice
25. 9. 2018
Rektorji štirih univerz o univerzitetni infrastrukturi, praksah in kriterijih za sprejem novih članic
Danes je na Univerzi v Novi Gorici zasedela Rektorska konferenca Republike Slovenije (RK RS), na kateri so se sestali rektorji štirih slovenskih univerze.
Novice
21. 9. 2018
Nagrada vesna za sodelavca Akademije umetnosti
Med prejemniki letošnjih nagrad 21. Festivala slovenskega filma je tudi sodelavec Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici.
Novice
17. 9. 2018
Vodstvo Univerze v Novi Gorici obiskalo Vasyl Stefanyk Precarpathian National University
V preteklih dneh sta se rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik in prorektor za izobraževanje prof. dr. Mladen Franko mudila na uradnem obisku Vasyl Stefanyk Precarpathian National University v Ukrajini.
Novice
4. 9. 2018
Nasina misija Fermi je identificirala črno luknjo, ki je izstrelila kozmični nevtrino
Pred okrog 4 milijardami let je črna luknja v osrčju neke daljne galaksije ustvarila curek visoko-energijskih delcev. Zdaj je mednarodna skupina raziskovalcev, med katerimi je tudi raziskovalka z Univerze v Novi Gorici, razkrila, da so zaznali enega od teh delcev - izmuzljivih nevtrinov - in da so ga s pomočjo Nasinega vesoljskega teleskopa Fermi uspeli povezati z verjetnim krajem nastanka.
Novice
12. 7. 2018
Tečaj o odprtem izobraževanju
Danes se je v prostorih Univerze v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri začel petdnevni tečaj o odprtem izobraževanju, ki bo potekal vse do petka 6. julija.
Novice
2. 7. 2018
Rektorska konferenca RS o merilih za sprejem novih čanic
V petek, 29. junija 2018, je v prostorih Univerze v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri potekala seja Rektorske konference Republike Slovenije (RK RS), ki ji predseduje rektor Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Danilo Zavrtanik.
Novice
2. 7. 2018
Podpis sporazuma o sodelovanju med Univerze v Novi Gorici in Univerzo v Bihaću
Včeraj sta Univerza v Novi Gorici in Univerza v Bihaću (Bosna in Hercegovina) podpisali sporazum o programu dvojne diplome na študijskem programu 1. stopnje Okolje, ki ga izvaja Fakulteta za znanosti o okolju.
Novice
19. 6. 2018
Mednarodni magistrski študijski program Migracije in medkulturni odnosi Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici je »zgodba o uspehu«
Strokovna skupina Direktorata za izobraževanje, mlade, šport in kulturo pri Evropski komisiji (ang. Directorate-General for Education, Youth, Sport and Culture) je izbrala Mednarodni magistrski študijski program Migracije in medkulturni odnosi (ang. European Master in Migration and Intercultural Relations – EMMIR) Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici za primer uspešne zgodbe oziroma dobre prakse na temelju ocene o odličnosti, visoki kvaliteti, inovativnosti in odličnih rezultatih. Izpostavlja se, da je kot takšen lahko mesto inspiracije za ostale.
Novice
8. 6. 2018
Prof. dr. Gvido Bratina - prejemnik Preglove nagrade za izjemne dosežke
Danes so na Kemijskem inštitutu podelili Preglovi nagradi za izjemne dosežke na področju osnovnih ali uporabnih raziskav s področja kemije in sorodnih ved.
Novice
5. 6. 2018
Slovesna podelitev diplom, magistrskih diplom in promocija doktorjev znanosti
V četrtek, 31. maja 2018, je v dvorcu Lanthieri v Vipavi potekala slovesna podelitev diplom, magistrskih diplom in promocija doktorjev znanosti Univerze v Novi Gorici.
Novice
4. 6. 2018
Študentka humanistike Fakultete za podiplomski študij prejemnica priznanja Lirikonov zlát
Ustanova Velenjska knjižna fundacija že 17. leto organizira Mednarodni Lirikonfest Velenje, festival liričnega in potopisnega občutja, ki bo letos med 30. majem in 1. junijem v Velenju, z osrednjim dogodkom - Lirikonfestovo Akademijo Poetična Slovenija, na kateri bodo 31. maja podelili tradicionalne književne nagrade in priznanja.
Novice
22. 5. 2018
Univerza v Novi Gorici najboljše uvrščena slovenska univerza, v svetu na 353. mestu na mednarodni lestvice RUR (Round University Ranking)
Po rezultatih mednarodne lestvice RUR (Round University Ranking), ki ocenjuje in razvršča najboljše svetovne univerze, se je v letu 2018 Univerza v Novi Gorici ponovno uvrstila na zelo visoko 353 mesto, med samo elito svetovnih univerz. Izjemno visoke uvrstitve je na tej lestvici dosegala tudi v prejšnjih letih, v letu 2017 je bila uvrščena na izjemno visoko 186. mesto in v letu 2016 na 203. mesto. Na prvih mestih v tej lestvici prevladujejo najbolj znane ameriške (Kalifornijski tehnološki inštitut, Univerza Stanford, Univerza Harvard…) in angleške univerze (npr. Univerza v Oxfordu, Univerza v Cambridgeu, …).
Novice
15. 5. 2018
Evropska vesoljska agencija izbrala predloge novih vesoljskih misij - med njimi je misija Theseus, pri kateri sodeluje tudi Univerza v Novi Gorici
Evropska vesoljska agencija (ESA) je izbrala tri predloge novih srednje velikih vesoljskih misij, med katerimi je tudi misija Theseus, v kateri sodelujejo slovenski raziskovalci Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici in Centra odličnosti Vesolje-Si.
Novice
15. 5. 2018
V SPOMIN - IN MEMORIAM -
MIKI MUSTER (22. 11. 1925 – 7. 5. 2018)
Novice
8. 5. 2018
Rektorji slovenskih univerz bi imeli novo ministrstvo
Danes se je na Univerzi v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri v Vipavi odvila druga redna seja Rektorske konference Republike Slovenije (RK RS) pod predsedstvom Univerze v Novi Gorici.
Novice
20. 4. 2018