Novice

Kozmični delci ekstremnih energij prihajajo do nas iz izvorov izven naše galaksije
Znanstveniki mednarodne kolaboracije Pierre Auger so danes (22. septembra 2017) v prestižni znanstveni reviji Science objavili izsledke raziskav, ki kažejo, da kozmični delci z več miljonkrat višjimi energijami, kot jih imajo protoni v velikem hadronskem trkalniku LHC, prihajajo iz izvorov izven naše galaksije. Pri raziskavah so sodelovali slovenski raziskovalci z Univerze v Novi Gorici in Instituta »Jožef Stefan«.
Novice
22. 9. 2017
Nagrade za sodelavca Akademije umetnosti na Festivalu slovenskega filma
Tudi na letošnjem 20. Festivalu slovenskega filma, ki je potekal 16. septembra v Portorožu, sta bila nagrajena sodelavca Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici.
Novice
22. 9. 2017
Podpis sporazuma o sodelovanju med Univerze v Novi Gorici in Azerbajdžansko državno agrarno univerzo
V petek, 15. septembra, sta Univerze v Novi Gorici in Azerbajdžanska državna agrarna univerza (ang. Azerbaijan State Agricultural University) podpisali sporazum o sodelovanju na področju skupnih mentorstev doktorandom in dvojni doktorski diplomi.
Novice
21. 9. 2017
V izboru Odlični v znanosti tudi prispevek sodelavcev Univerze v Novi Gorici
Znanstvenoraziskovalni svet za medicino Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) je dosežek “Bilirubin je endogeni antioksidant v endoteliju žilne stene” uvrstil v izbor Odlični v znanosti 2017.
Novice
20. 9. 2017
Športni uspeh študentke Fakultete za humanistiko Eve Mori
V nedeljo, 17. septembra 2017, je v dvorani Stožice v Ljubljani potekalo svetovno prvenstvo v odbojki za ženske do 23 let. Slovenska reprezentanca, ki jo je vodila študentka Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici Eva Mori, je dosegla izjemen uspeh - naslov svetovnih podprvakinj v odbojki.
Novice
18. 9. 2017
Program dvojne doktorske diplome na podiplomskem študijskem programu Ekonomika in tehnike konservatorstva arhitekturne in krajinske dediščine
Univerza v Novi Gorici in Univerza Iuav iz Benetk bosta začeli izvajati program dvojne doktorske diplome na podiplomskem študijskem programu Ekonomika in tehnike konservatorstva arhitekturne in krajinske dediščine 3. stopnja.
Novice
7. 9. 2017
Med najodmevnejšimi tudi naše raziskave s področja optotermične spektroskopije
Članek z naslovom “Optimized frequency dependent photothermal beam deflection spectroscopy”, ki sta ga sodelavca Laboratorij za vede o okolju in življenju Univerze v Novi Gorici prof. dr. Dorota Korte in prof. dr. Mladen Franko s soavtorji objavila v reviji Laser Physics Letters, je založnik revije v svojih uredniških poudarkih uvrstil med tri najodmevnejše članke s področja Laserske spektroskopije v letu 2016.
Novice
23. 8. 2017
Začetek izvajanje projekta Odpiranje raziskovalnih laboratorijev za inovativne industrijske aplikacije
Univerza v Novi Gorici je 1. junija 2017 skupaj s partnerji začela z izvajanjem projekta Odpiranje raziskovalnih laboratorijev za inovativne industrijske aplikacije, ki ga krajše poimenujemo z akronimom RETINA.
Novice
4. 7. 2017
Sodelavec Univerze v Novi Gorici dobitnik Preglove nagrade za izjemne dosežke
V torek, 13. junija 2017, so na Kemijskem inštitutu podelili Preglovi nagradi za izjemne dosežke na področju osnovnih ali uporabnih raziskav s področja kemije in sorodnih ved.
Novice
14. 6. 2017
Predsednik republike vročil “Jabolko navdiha” sodelavcu Univerze v Novi Gorici prof. dr. Kozmi Ahačiču
Ob današnjem državnem prazniku dnevu Primoža Trubarja je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v Predsedniški palači vročil »Jabolko navdiha« prof. dr. Kozmi Ahačiču za domiselno ustvarjanje in uveljavljanje novih pristopov v slovenski slovnici in književnosti.
Novice
8. 6. 2017
Slovesna podelitev diplom, magistrskih diplom in promocija doktorjev znanosti
V četrtek, 1. junija 2017, je v dvorcu Lanthieri v Vipavi potekala slovesna podelitev diplom, magistrskih diplom in promocija doktorjev znanosti Univerze v Novi Gorici.
Novice
2. 6. 2017
Univerzo v Novi Gorici obiskal veleposlanik Ukrajine
Danes je na povabilo rektorja Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danila Zavrtanika Univerzo v Novi Gorico obiskal Nj. eksc. gospod Mykhailo F. Brodovych, veleposlanik Ukrajine v Republiki Sloveniji.
Novice
1. 6. 2017
Obiskal nas je direktor Kemijskega inštituta
Univerzo v Novi Gorici je 31. maja obiskal direktor Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Anderluh, skupaj s sodelavcama prof. dr. Nataša Zabukovec Logar in prof. dr. Robertom Dominkom.
Novice
31. 5. 2017
Na obisku veleposlanica Češke republike
Danes je Univerzo v Novi Gorici obiskala Nje. eksc. ga. Věra Zemanová, veleposlanica Češke republike v Sloveniji, ki jo je spremljal svetovalec g. Lubomír Bažant.
Novice
30. 5. 2017
Na obisku Univerze v Novi Gorici Šangajsko združenje žensk
Prorektorja Univerze v Novi Gorici prof. dr. Gvido Bratina in prof. dr. Mladen Franko sta v petek, 19. maja 2017, v dvorcu Lanthieri sprejela predstavnice Šangajskega združenja žensk.
Novice
22. 5. 2017
Obisk veleposlanice Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske
Danes se je na vljudnostnem obisku Univerze v Novi Gorici mudila veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, Nje. eksc. go. Sophie Honey.
Novice
16. 5. 2017
Izjemen športni uspeh študentk Fakultete za humanistiko
Nedavno sta študentki Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici Eva Mori in Zala Zbičajnik dosegli izjemen uspeh.
Novice
10. 5. 2017
Univerza v Novi Gorici najboljša slovenska univerza, v svetu na 186. mestu na mednarodni lestvice RUR (Round University Ranking)
Po rezultatih mednarodne lestvice RUR, ki ocenjuje in razvršča najboljše svetovne univerze, se je v letu 2017 Univerza v Novi Gorici uvrstila na izjemno visoko 186. mesto, med samo elito svetovnih univerz. S tem je še izboljšala izjemen lanski rezutat, ko je bila uvrščena 203. mesto. Na prvih mestih v tej lestvici prevladujejo najbolj znane ameriške (Kalifornijski tehnološki inštitut, Univerza Stanford, Univerza Harvard …) in angleške univerze (Univerza v Oxfordu, Univerza v Cambridgeu …). Na področju pedagoškega dela se je UNG uvrstila še višje, na izvrstno 89. mesto, za kar gre zasluga tudi izvrstnemu razmerju med številom profesorjev in številom študentov na UNG.
Novice
24. 4. 2017
Sodelavec Univerze v Novi Gorici prejemnik zlatega znaka ZRC SAZU
Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti – ZRC SAZU je na včerajšnji prireditvi Generacije znanosti podelil nagrade za znanstvene dosežke v družboslovju in humanistiki v preteklem letu.
Novice
21. 4. 2017
Univerzo v Novi Gorici obiskal italijanski veleposlanik
Danes smo na Univerzi v Novi Gorici na vljudnostnem obisku gostili veleposlanika Republike Italije Nj. eksc. Paola Trichila, ki sta ga spremljala Iva Palmieri, generalna konzulka Italije v Kopru in Stefano Cerrato, kulturni ataše Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji.
Novice
20. 4. 2017