Novice

Odprtje razstave »G. J. Mendel in mukotrpna zgodba o genih«
Včeraj je v prostorih Univerze v Novi Gorici v dvorcu Lanthieri v Vipavi, v okviru praznovanja 200. obletnice rojstva utemeljitelja genetike G. J. Mendla, potekalo odprtje razstave »G. J. Mendel in mukotrpna zgodba o genih«.
Novice
11. 5. 2022
Prof. dr. Danilo Zavrtanik je postal častni rektor Univerze v Novi Gorici
Univerza v Novi Gorici je 5. maja 2022 prvemu rektorju Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilu Zavrtaniku podelila naziv častni rektor – rector ad honorem – Univerze v Novi Gorici za izjemne zasluge za ustanovitev, razvoj in delovanje Univerze v Novi Gorici, in ker je kot rektor s svojim delom na tej funkciji pomembno prispeval k razvoju znanstvene, umetniške in pedagoške dejavnosti na univerzi.
Novice
6. 5. 2022
RKRS in Kosris pozdravljata namero o novem ministrstvu za visoko šolstvo, znanost, inovacije in digitalizacijo
V Rektorski konferenci Republike Slovenije (RKRS) in Koordinaciji samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (Kosris) pozdravljamo napoved najverjetnejšega mandatarja za sestavo vlade dr. Roberta Goloba o reorganizaciji trenutnega Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v dve ministrstvi, ločeno organizirani za vzgojo in izobraževanje do vključno srednjega šolstva ter za visoko šolstvo, znanost, inovacije in digitalizacijo.
Novice
3. 5. 2022
Poziv RKRS Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport glede izračunov sredstev za raziskovalne organizacije
Rektorska konferenca Republike Slovenije (RKRS), ki ji trenutno predseduje Univerza v Ljubljani, je danes ponovno pozvala Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, da čim prej posreduje izračune sredstev za raziskovalne organizacije v letu 2022 na podlagi novega Zakona o raziskovalni in inovacijski dejavnosti. Hkrati naj Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS čim prej pripravi potrebne pravilnike in druge podzakonske akte za izvedbo zakona, s katerimi že zamuja.
Novice
15. 4. 2022
Gostili smo dijakinje in dijake Slovenskega licejskega pola iz Gorice
Marca 2022 so lahko fakultete, laboratoriji in centri Univerze v Novi Gorici po dveh dolgih letih medse ponovno sprejeli zamejske dijake in dijakinje četrtega in petega letnika Slovenskega licejskega pola iz Gorice. Dijakinje in dijaki so na Univerzi v Novi Gorici namreč opravljali prakso oziroma stažiranje, ki je obvezni del učnega procesa na srednjih šolah v Italiji.
Novice
1. 4. 2022
Univerza v Novi Gorici in Univerza Združenih arabskih emiratov začeli pogovore o sodelovanju na področju biotehnologije in astrofizike
Prorektor za trajnostni razvoj in tehnologije na Univerzi v Novi Gorici prof. dr. Matjaž Valant se je včeraj skupaj z županom Mestne občine Nova Gorica dr. Klemnom Miklavičem v Dubaju sestal s prorektorjem Univerze Združenih arabskih emiratov prof. dr. Ahmedom Ali Muradom. Prisotni so se dogovorili o tesnejšem sodelovanju obeh univerz.
Novice
31. 3. 2022
Tehnična univerza Chemnitz in njeni partnerji v mreži Across Alliance želijo razviti edinstven evropski visokošolski prostor z več kot 100.000 študenti in 10.000 zaposlenimi
Tehnična univerza Chemnitz je skupaj z devetimi evropskimi partnerskimi univerzami oddala vlogo za financiranje evropske visokošolske mreže Across v okviru programa Partnerstva za odličnost – Evropske univerze
Novice
30. 3. 2022
Izjava za javnost ob ustanovitvi novega javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo
V tednu, ko je bila sprejeta Resolucija o raziskovalni in inovacijski strategiji (RISS), je vlada Republike Slovenije ustanovila novi javni raziskovalni zavod (JRZ) Rudolfovo.
Novice
28. 3. 2022
Javni razpis za podelitev Nagrade dr. Uroša Seljaka
Objavljen je Javni razpis za podelitev Nagrade dr. Uroša Seljaka. Nagrada je namenjena spodbujanju in podpiranju znanstvenih objav študentk, študentov na študijskih programih prve in druge stopnje v Republiki Sloveniji ter spodbujanju mentoriranja študentk, študentov.
Novice
23. 3. 2022
RAZPIS za dodelitev štipendij Štipendijskega sklada za študente športnike »Matija Franko«
Komisija za razpis in izbiro kandidatov Štipendijskega sklada za študente športnike "Matija Franko" pri Fundaciji Univerze v Novi Gorici objavlja RAZPIS za dodelitev štipendij Štipendijskega sklada za študente športnike Matija Franko.
Novice
15. 3. 2022
Univerza v Novi Gorici med podpisnicami konvencije o Evropski univerzi
Rektorji univerz, združenih v Evropsko mrežo čezmejnih univerz “Across” (ang. European Cross-Border University “Across”), so 7. marca 2022, podpisali konvencijo o Evropski univerzi.
Novice
11. 3. 2022
Podpis sporazuma o sodelovanju Univerze v Novi Gorici z Institutom za nuklearne znanosti »Vinča«
V mesecu februarju je delegacija Univerze v Novi Gorici pod vodstvom prorektorja za trajnostni razvoj in tehnologije prof. dr. Matjaža Valant obiskala Institut za nuklearne znanosti »Vinča«, Srbija (ang. Vinča Institute for Nuclear Sciences) z namenom poglobiti sodelovanje na skupnih projektih, izmenjavi osebja in študentov, organizaciji seminarjev in konferenc itd.
Novice
8. 3. 2022
Prof. dr. Barbara Preglej prejemnica listine PONT
Nedavno je prof. dr. Barbara Pregelj, sodelavka Fakultete za humanistiko in Fakultete za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici, prejela listino PONT, ki jo podeljujeta Znanstveno-raziskovalno središče Koper in Beletrina, ob podpori Mestne občine Koper.
Novice
4. 3. 2022
INSPIRO – Inovativni študentski projekti v raziskovalnem okolju
Univerza v Novi Gorici objavlja razpis za predloge študentskih raziskovalnih projektov INSPIRO – Inovativni študentski projekti v raziskovalnem okolju, ki ga financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS.
Novice
2. 3. 2022
Ob vojni v Ukrajini
Pismo rektorja Univerze v Novi Gorici prof. dr. Boštjana Goloba.
Novice
25. 2. 2022
Prva javna razprava RKRS: Družbi moramo vračati to, kar nam družba daje, a ne nujno na način, kot ga družba ali politika od univerz včasih zahtevata
»Javne univerze smo seveda financirane z davkoplačevalskim denarjem in zaradi tega smo tudi zavezane družbi. Družbi moramo vračati to, kar nam družba daje, a ne nujno na način, kot ga družba ali politika od univerz včasih zahtevata,« je dejal rektor Univerze v Ljubljani (UL) in predsednik Rektorske konference Republike Slovenije (RKRS) prof. dr. Gregor Majdič na prvi javni razpravi RKRS o visokem šolstvu in družbi znanja. Razprava z naslovom »Kam z univerzami v Sloveniji?« je bila prva v nizu razprav, ki jih bo RKRS organizirala v prihodnjih dveh letih, ko ji predseduje UL.
Novice
25. 2. 2022
Minister Zdravko Počivalšek izrazil podporo Centru zelenih tehnologij
16. februarja 2022 je novogoriško mestno občino obiskal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Srečanja se je udeležil tudi prof. dr. Matjaž Valant, prorektor za trajnostni razvoj in tehnologije Univerze v Novi Gorici.
Novice
18. 2. 2022
Študij Digitalne umetnosti in prakse Univerze v Novi Gorici sedaj brez šolnine
10. februarja 2022 je Vlada Republike Slovenije Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici dodelila koncesijo za izvajanje dodiplomskega študijskega programa Digitalne umetnosti in prakse.
Novice
15. 2. 2022
Ustanavljanje Sekcije za okolje v okviru Slovenskega kemijskega društva
V okviru Slovenskega kemijskega društva se vzpostavlja Sekcija za okolje, katere osnovno poslanstvo bo spodbujanje sodelovanja, povezovanja in izmenjave izkušenj med strokovnjaki z različnih področij kemije, ki se ukvarjajo z okoljskimi tematikami, z namenom ozaveščanja javnosti pri razumevanju aktualnih okoljskih vprašanj in dogodkov. Namen Sekcije za okolje bo tudi spodbujanje pravilne uporabe kemije za ocenjevanje in reševanje okoljskih vprašanj ter obravnava pomembnih vidikov okoljske kemije, ki potrebujejo regulacijo. Poleg tega bo Sekcija za okolje spodbujala vključitev novih vsebin s področja okoljske kemije v izobraževalni sistem ter sodelovala z mednarodnim okoljskimi organizacijami.
Novice
11. 2. 2022
NASA vključila kampanjo Univerze v Novi Gorici v svoj sistem spremljanja aerosolov in vetra nad Atlantikom
Ekstremni pilot Matevž Lenarčič in vodja Centra za raziskave atmosfere na Univerzi v Novi Gorici dr. Griša Močnik sta v okviru merilne kampanje Evropske vesoljske agencije (ESA) na Zelenortskih otokih septembra 2021 uspešno opravila 11 raziskovalnih poletov.
Novice
10. 2. 2022